Mihai Ghimpu a ajuns la acea etapă a decrepitudinii politice în care vanitatea începe tot mai mult să închine imnuri ridicolului.
Cu toată simpatia pentru carisma sa acidulată, dar PL, cu Ghimpu la manete, a început să semene cu o caroserie de maşină care rugineşte în iarba din faţa blocului şi-n care, din când în când, se mai joacă câte un copil de-a şoferul, simulând din gură sunetul motorului şi-al frânei, viteza, semnalizarea, curbele periculoase.
Omul acesta duce de râpă partidul şi o face cu agilitatea unui curcubeu.
Şi cum beţia de vanitate merge bine mână în mână cu becul ars, Mihai Ghimpu a început să dea de toţi pereţii cu realitatea, poate, poate se va deforma în avantajul lui.
Invitat la emisiunea „Puterea a Patra”, Ghimpu a spus că, dacă în locul lui ar fi candidat ministrul Apărării, Anatol Şalaru, acesta ar fi obţinut mai puţine voturi. Ţineţi minte: asta o spune unul care n-a putut să stoarcă nici măcar 2% din propriul bazin electoral.
„Domnul Șalaru nu a figurat nici într-un sondaj de opinie care a apărut înaintea alegerilor”, a precizat Ghimpu.
Tare mult aş vrea să văd acele sondaje. Ce fel de sondaje, domnule Ghimpu? Cumva genul acela de sondaje în care Mihai Ghimpu ia un pix şi-o foaie şi se întreabă în faţa oglinzii: care credeţi că ar fi un candidat mai bun pentru preşedinţia Republicii Moldova – Mihai Ghimpu sau Mihai Ghimpu?
Şmecher bondar sunteţi, domnule Ghimpu, şmecher bondar, felicitări. Dragi elevi, care este cea mai bună vreme ca să joci barbut cu demnitatea? După ce pierdem la scor jalnic alegerile prezidenţiale, domn profesor! – răspunseră în cor elevii, desenându-i lacrimi la ochi lui Mihai Ghimpu pe poza sa din „Manualul de ismeneală al unui bătrân liberal”.
La emisiune, Mihai Ghimpu a mai declarat despre Şalaru: „El nu vorbește de Unire, el vorbește doar de NATO, dar noi de NATO am vorbit acum patru ani, gata, e expirat subiectul”.
Să lăsăm deoparte această superbă volută de ţaţă cu „e expirat subiectul”. Ba nu. E expirat subiectul, domnule Ghimpu? Rusia se înarmează până-n dinţi şi vântură prin regiune toporul revizionist, iar subiectul NATO e expirat?
Numai că secolul XXI, cu ale sale cuceriri digitale în înmagazinarea de proporţii astronomice a cronologiei jurnalistice, dărâmă o găleată cu apă rece peste capul încins al acestui liberal ce pare tot mai mult evadat din vechile poveşti cehoslovace cu bancuri cazone. Dăm o simplă căutare pe Google.
Martie 2016: „Conform prevederilor constituționale, suveranitatea națională aparține poporului Republicii Moldova, singurul în măsură să decidă ce este mai bine pentru țara noastră. Inclusiv Unirea!”. Link AICI.
Februarie 2016, pe Facebook: „Unirea este un deziderat naţional al tuturor românilor şi ea trebuie să se realizeze. Niciodată PL nu a abandonat acest obiectiv, care, deşi nu este înscris în statut el este înscris în sufletul fiecărui membru şi simpatizant al PL. A fi român în Basarabia înseamnă a fi unionist (…) Le transmit prietenilor mei că personaje precum Fota, Goşu, Nastase, Sandu, Dodon etc… fac parte dintr-o categorie specială, a lașilor cărora le este frică şi ruşine să fie români. Nouă nu ne este nici ruşine că suntem români şi nici frică! Pentru noi lupta continuă!!”. Link AICI.
Februarie 2016: „Reunificarea României cu Basarabia a fost și este un deziderat istoric al tuturor românilor. Ideea ca în cazul unei reunificari, Rusia ar putea declanșa un conflict armat sau Ungaria ar putea cere Transilvania este ridicolă. Unirea Republicii Moldova cu România se va face în primul rând în cadrul dreptului internațional și nu doar în cadrul unei ecuații de securitate. Românii au dreptul de a trăi într-un stat comun la fel cum trăiesc germanii, francezii și oricare alt popor. Unirea celor două state românești nu este îndreptată împotriva nimănui și nu poate fi o amenințare pentru nimeni. Și România și Republica Moldova sunt state semnatare a Acordului de la Helsinki unde se precizează modul în care pot fi modificate granițele dintre state”. Link AICI.
Ca să îndepărtez orice opacitate: am mai spus-o, o repet şi o voi mai repeta – consider că Anatol Şalaru era asul din mâneca liberalilor, un politician cu un potenţial enorm de prezidenţiabil, probabil singurul din această cursă care te-ar fi dus cu gândul la cum trebuie să fie ţinuta administrativă a unui şef de stat. Iar Mihai Ghimpu, să nu fim naivi, ştie foarte bine ce figură bună ar fi putut face PL cu Şalaru trimis în cursa electorală. De aceea a şi ieşit acum la atacul ăsta de doi lei.
Domnule Ghimpu, se spune că sunteţi greu de consiliat, dar nu mă aşteptam să aveţi o singură menire politică, aceea de a vă împuşca în picior. Întruna, întruna, întruna. Şi nu doar pe dumneavoastră, ci i-aţi împuşcat în picior şi cariera politică a lui Chirtoacă, de pildă. Întruna, întruna, întruna.