Dacă mai era nevoie de încă o dovadă că în stânga Nistrului tortura este literă de lege, un exemplu viu a venit luni, 7 octombrie, din partea lui Vitalie Eriomenco, om de afaceri.
Asociația Promo-LEX a readus în atenția opiniei publice situația drepturilor omului din regiunea transnistreană, dar și eforturile pe care le fac autoritățile de la Chișinău pentru a reabilita victimele supuse torturii și relelor tratamente în regiune.
Vitalie Eriomenco a povestit presei despre fabricarea dosarului penal pe numele său de către persoane influente în regiunea transnistreană și despre cum a fost deposedat de afaceri.
„Omul de afaceri a stat în detenție din martie 2011 până în septembrie 2016. Acesta a fost eliberat după ce a fost grațiat de așa zisele autorități de la Tiraspol. Ultimele 2 luni de zile, Vitalie Eriomenco a făcut tratamente de reabilitare, iar săptămâna trecută, într-un mall din Chișinău, a văzut cum, una dintre persoanele implicate în fabricarea dosarului său, circula nestingherit”, precizează Promo-LEX într-un comunicat de presă.
Vitalie Eriomenco are reședința în raionul Slobozia, din regiunea transnistreană. A fost arestat în martie 2011 de către reprezentanții miliției transnistrene. În decursul celor zece ore de după arest, Eriomenco a fost maltratat şi amenințat cu moartea de către așa-zișii „colaboratori” ai miliției. Nu i-a fost acordat nici un ajutor medical. Familia nu a fost informată despre arest şi nu a putut contacta nici un avocat. Pe parcursul zilei de 29 martie 2011 nu a primit mâncare şi apă. Mâncarea, care i-a fost oferită ulterior, era de o calitate proastă şi imposibil de a fi consumată, iar ca urmare, Eriomenco a slăbit cu cinci kilograme în douăzeci şi opt zile de detenție.
„A fost ținut intenționat într-o celulă cu deținuți recidiviști cu scopul de a fi intimidat. Afacerile sale, pe care le-a dezvoltat mai mult timp au fost preluate abuziv, iar cotele părți deținute de către acesta în Fabrica de apă minerală și băuturi răcoritoare «RUSTASAQUA», Combinatul de pâine din Slobozia, Fabrica de bere VITAVIT, au fost transferate altor persoane”, se mai precizează în comunicat
Potrivit documentelor, Vitalie Eriomenco are hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă şi respiratorie, ulcer duodenal, prostatită şi hernie inghinală. Din cauza condițiile de detenție, starea sa de sănătate s-a înrăutățit în penitenciar. În special ulcerul său s-a acutizat din cauza calității proaste a alimentației.
„Suferind dureri insuportabile, lui i-a fost refuzată inițial asistența medicală. Abia după ce a făcut mai multe cereri în acest sens, el a fost examinat o singură dată de către medici. Mai mult, a trebuit să apeleze la familia sa pentru a obține medicamentele necesare. Suferă de dureri dentare, administrația locului de detenție nu i-a acordă asistență medicală adecvată. În data de 30 decembrie 2013, așa-numitele instanțe judecătorești din regiune l-au găsit vinovat de escrocherie și l-au condamnat la 12 ani privațiune de libertate cu confiscarea averii personale. Omul de afaceri a stat închis peste 6 ani de zile. Cauza Eriomenco se află pe rol la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului și a fost comunicată guvernului de la Chișinău în iulie 2011”, mai aflăm din comunicatul Promo-LEX.
Ion Manole, directorul executiv Promo-LEX, a afirmat că „în regiunea transnistreană nu există niciun mecanism eficient de apărare a drepturilor omului, iar dacă persoana nu are rude care să depună eforturi, să sensibilizeze opinia publică, nu are bani să asigure serviciile unui avocat ori să găsească o organizație care să ofere servicii de apărare a persoanei deținute, atunci oamenii ajung să piardă totul”.
Avocata Promo-LEX, Nicoleta Hriplivîi, a precizat că „există necesitatea stringentă de a include pe agenda de negocieri politice, în cadrul formatelor existente (1+1 și 5+2), subiectele legate de monitorizarea, promovarea și apărarea drepturilor omului, cât și despre evaluarea obiectivă a gradului de realizare a Planului național de acțiuni în domeniul drepturilor omului (PNADO) la capitolul activităților de promovare și apărare a drepturilor omului planificate pentru regiunea transnistreană”.
Săptămâna trecută, la Geneva, Comitetul ONU pentru Drepturile Omului (CCPR) a examinat raportul pe țară privind situația omului drepturilor omului în Republica Moldova și implementarea prevederilor Patului Internațional cu privire la Drepturile Civile și Politice.
Asociația Promo-LEX a prezentat, pe 19 septembrie 2016, raportul său alternativ care s-a axat în principal pe implementarea Pactului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Experții Promo-LEX spun că, la nivel internațional, nu există o diferențiere între Moldova și regiunea necontrolată.
Autoritățile Republicii Moldova sunt obligate să raporteze cum au fost implementate prevederile Pactului pe întreg teritoriul Republicii Moldova, inclusiv regiunea transnistreană.