Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) de la Chișinău susține că a luat toate măsurile posibile pentru ca alegerile prezidențiale să se desfășoare în condiții optime. Mai mult, MAEIE consideră că alegătorii din diaspora poartă vina pentru faptul că nu au reușit să voteze.
Redăm integral explicațiile MAEIE:
„Cu referinţă la organizarea alegerilor prezidențiale în turul II în secţiile de votare din străinătate Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene vine cu următoarele precizări.
Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europe în calitate de autoritate a administraţiei publice centrale în conformitate cu prevederile Codului Electoral este responsabil de a acorda suportul prin intermediul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în constituirea secţiilor de votare pentru cetăţenii aflaţi în străinătate.
Codul Electoral stabileşte în mod expres condiţiile pentru constituirea secţiilor de votare peste hotare, fiind stabilite două cerinţe de bază în procesul de identificare a localităţilor unde urmează a fi deschide secţii de votare şi anume înregistrarea prealabilă a cetăţenilor aflaţi în străinătate şi a numărului alegătorilor care au participat la scrutinul precedent.
Pornind de la cele două criterii enunţate , dar şi ţinând cont de specificul legislaţiei naţionale din statele unde au fost deschise secţii de votare în afara misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a venit cu propunerea de a fi constituite 100 secţii de votare în străinătate, 60 dintre care în afara misiunilor diplomatice, cel mai mare număr al secţiilor de votare peste hotare înfiinţate până în prezent (cu 5 mai multe decît în 2014 şi 25 mai mult decît în 2010).
În conformitate cu decizia Comisiei Electorale Centrale din 2 noiembrie 2016 privind organizarea celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, turul II de scrutin s-a organizat şi s-a desfăşurat în aceleași condiții ca și turul I de scrutin (cu aceleași consilii și birouri electorale, în baza acelorași liste electorale).
Totodată, în vederea facilitării accesului la votare şi oferirii condiţiilor optime, de comun cu Comisia Electorală Centrală s-a decis majorarea numărului de membri ai birourilor electorale până la plafonul maxim stabilit de lege – 11 membri şi majorarea tirajului buletinelor de vot destinat secțiilor de votare deschise în străinătate – 3000 exemplare, cantitatea maximă stabilită de Codul Electoral.
În acest context, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene informează că pentru turul II au fost recepţionate 288 850 buletine de către cele 100 secţii de votare de peste hotare, cu 6.4 % mai multe buletine ca în turul I (270 349 buletine), dintre care nu au fost utilizate conform datelor preliminare ale Comisiei Electorale Centrale circa 153 135 buletine de vot, ceea ce reprezintă circa 53%.
De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene în comun cu Biroul pentru Relaţii cu Diaspora prin intermediul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare a depus efort în informarea cetăţenilor privind lista secţiilor de votare deschise şi direcţionarea către cele mai apropiate secţii de votare.
Procedurile celui de al doilea tur de scrutin în ziua alegerilor au fost desfăşurate, în mare măsură, într-un mod calm şi bine ordonat. Totodată, la secţiile unde a fost constatată o prezenţă mai mare la vot decît limitele legale ale capacităţilor secţiilor de votare, a fost asigurată ordinea publică, dar şi au fost comunicate procedurile legale privind modul de depunere a contestaţiilor. Conform Codului Electoral contestaţiile sunt examinate de către organele electorale respectîndu-se ierarhia acestora.
De asemenea, comunicăm că în procesul de transportare a rechizitoriului electoral către secţiile de votare nr. 382 Lisabona şi 385 Setubal, din motive tehnice nu s-a reuşit livrarea la timp a valizei diplomatice. Astfel, pentru a nu pune în pericol buna desfăşurare a scrutinului Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a solicitat Comisiei Electorale Centrale printr-un demers tipărirea unui nou tiraj. Astfel, către seara zilei de 12 noiembrie, a fost asigurată transmiterea securizată a valizei diplomatice – fapt care a garantat dreptul cetăţenilor de a-şi exercita dreptul la vot în cele două secţii de votare. Adiţional, este în proces desfăşurarea unei anchete de serviciu pentru a stabili toate circumstanţele care au dus la apariţia unei asemenea situaţii.
Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, în contextul numărului majorat al secţiilor de votare organizate în străinătate, a dispus antrenarea întregului personal al misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare, dar şi majoritatea angajaţilor aparatului central al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene. Pe această cale, transmitem aprecierea şi contribuţia adusă acestui exerciţiu electoral către membrii comunităţilor moldovenilor, care au conlucrat eficient cu reprezentanţii Serviciului Diplomatic în vederea organizării scrutinului prezidenţial.
Totodată, în virtutea competenţelor funcţionale ale ministerului, de rând cu alţi actori implicaţi, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene va dispune examinarea minuţioasă a solicitărilor parvenite din partea cetăţenilor Republicii Moldova cu informarea corespunzătoare a petiţionarilor.
1. Numărul cetăţenilor aflaţi peste hotare înregistraţi prealabil – 3 570
Numărul alegătorilor care au participat la scrutinul precedent 2014 – 73 290
Numărul alegătorilor care au participat la scrutinul precedent 2010 – 64 201”.
La Chișinău au loc proteste pe marginea modului în care s-a desfășurat turul II al scrutinului prezidențial. Participanții la manifestația care a început în Piața Marii Adunări Naționale au mărșăluit pe Bulevardul Ștefan cel Mare, au protestat în fața sediului Comisiei Electorale Centrale (CEC), cerând demisia conducerii, iar acum se află la monumentul lui Ștefan cel Mare. „Vrem dreptate!”, „Jos mafia!”, „Demisia!”, „Unire”, „Refuz, rezist, sunt antisocialist!”, „CEC la gunoi”, „Uniți, uniți, uniți sub tricolor”, „Jos Dodon!”, „Jos Moscova!” sunt câteva dintre mesajele scandate de oamenii nemulțumiți.
Și la București va avea loc un flash-mob de susținere a basarabenilor, la sediul Ambasadei Republicii Moldova, începând cu ora 19:00. Evenimente similare se vor desfășura la Galați, Iași, Brașov și alte orașe din țară.