Guvernul Republicii Moldova a aprobat luni o serie de modificări şi completări la legislaţia privind sistemul de pensie, printre care și creșterea vârstei de pensie.
Creșterea vârstei de pensionare, gradual, cu câte şase luni pe an pentru femei şi patru luni pe an pentru bărbaţi, şi va atinge, în anul 2026, vârstă de 62 ani la femei şi respectiv 65 de ani la bărbaţi. În acelaşi timp, stagiul de cotizare va fi ajustat corespunzător, pe parcursul a şase ani, a anunțat Cabinetul de miniștri.
Proiectul prevede o abordare unică pentru toţi cetăţenii, cu excepţia angajaţilor structurilor de forţă: aceeaşi vârstă de pensionare, acelaşi stagiu de cotizare şi aceeaşi formulă de calculare a pensiei.
Documentul, de asemenea, propune o nouă formulă de calcul a pensiei pentru limită de vârstă, care să asigure interdependența dintre contribuțiile la asigurările sociale și mărimea pensiei. Totodată, va fi luată în calcul valorizarea venitului mediul lunar asigurat, realizat după 1 ianuarie 1999. De exemplu, dacă în prezent rata de înlocuire medie pentru pensiile din Republica Moldova constituie doar 26% din salariul mediu. Urmare a aplicării noii formule, la un stagiu complet de 33 de ani, rata de înlocuire va constitui 45%, iar aplicat la un salariu mediu de 5050 lei ar însemna o pensie de 2250 lei sau cu aproximativ 90% mai mult decât pensia medie pentru anul 2015. Pensiile vor fi calculate după noua formulă începând cu 1 aprilie 2017, fiind totodată recalculate şi pensiile stabilite anterior.