Circa 50 companii din vestul României au fost informate despre cadrul juridic și fiscal, sistemul bancar și legislația muncii Republicii Moldova la seminarul „Oportunităţi Investiţionale şi de Afaceri în Republica Moldova”, desfășurat în Timișoara pe 14 decembrie. Evenimentul a fost organizat de către Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș și Ambasada Republicii Moldova în România pentru susținerea și promovarea exporturilor, facilitarea cooperării economice și atragerea de investiții în economia ambelor state.
În acest context, Organizația de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO) a prezentat avantajele şi oportunităţile investiţionale ale Republicii Moldova, se arată într-un comunicat al MIEPO. În acest sens, participanții la eveniment au fost informați despre cadrul general și evoluția relațiilor economice bilaterale moldo-române și perspectivele de dezvoltare. Prezentarea MIEPO a mai inclus sectoarele prioritare pentru investițiile străine (automotive, TIC, industria ușoară și agricultură), stabilite în Strategia Națională de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exporturilor pentru perioada 2016-2020. Cu acest prilej, au fost descrise și avantajele competitive, atât ale Zonelor Economice Libere, cât și a Parcurilor Industriale, precum și istoriile de succes ale investitorilor rezidenți. Totodată, potențialii parteneri au mai fost informați și despre suportul acordat de către MIEPO la toate etapele investiționale (pre-investițional, investițional și post-investițional).
La eveniment au mai participat și reprezentanții Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 5 Vest Timișoara, Agenției Județean pentru Ocuparea Forței de Munca Timiș, Camerei de Comerț Italiene pentru România și a Clubului Economic German din Timișoara.
România a devenit din 2014 primul partener comercial al Republicii Moldova, atât la export cât și la import. Schimbul comercial dintre țările noastre constituit circa 750 milioane dolari SUA în primele 10 luni ale anului 2016. Exportul s-a majorat cu 6,8% față de aceeași perioadă a anului 2015, iar importurile s-au redus cu 9,8%. Totodată, în Republica Moldova sunt înregistrate circa 1660 întreprinderi cu capital din România, ceea ce reprezintă 16% din totalul întreprinderilor cu capital străin înregistrate în Republica Moldova, cu o investiție totală de circa 144 milioane dolari SUA.