Președintele Republicii Moldova Igor Dodon a acordat un interviu agenției moscovite Russia Today, prilej cu care s-a dezlănțuit contra României, SUA și NATO, și Uniunii Europene.
În prima parte a interviului, fostul comunist și socialist a subliniat legăturile pe care Republica Moldova le are cu Rusia – ortodoxismul, gazul, navetiștii. „Avem o ortodoxie comună, ea ne leagă. Biserica noastră, Mitropolia Moldovei face parte din Patriarhia Moscovei. Și tăierea acestor rădăcini nu va reuși. De ce spun asta? Pentru că relațiile bilaterale nu stau doar în economie, în gaz. Nu avem numai oamenii noștri care lucrează în Rusia. Avem rădăcini foarte adânci – o istorie comună, o religie comună. Acesta este un trecut comun și sunt sigur că avem și un viitor comun”, a declarat Dodon.
Dodon a precizat că în cadrul vizitei pe care o va efectua în Rusia, prima sa vizită oficială în funcția de președinte, va discuta despre problemele cetățenilor Republicii Moldova care lucrează în Rusia, despre reluarea exporturilor și despre soluționarea conflictului transnistrean.
Fostul președinte al PSRM a acuzat România de propagandă pentru Unire, proces în urma căruia ar fi rezultat „20% unioniști din populație”. „Cetățenii Republicii Moldova, văzând această situație economică și socială dificilă, au început să spună că numai Unirea va oferi ceva”, a precizat Dodon, care a reiterat că dorește să interzică prin lege unioniștii.
„Voi da un exemplu, nu pentru a critica Rusia, dar veți înțelege. România, în fiecare an, oferă 5000 de locuri la studii pentru tinerii din Moldova. Acolo aceştia au parte de bursă, cazare gratuită. Voi înţelegeţi ce îi învaţă pe ei acolo? Ei primesc cetăţenie română şi apoi se întorc. Aceasta este românizare. Dacă eu nu greşesc, Rusia oferă 150-200 de locuri de studii. Înțelegeți diferenţa? Când am fost un co-preşedinte a Comisiei interguvernamentale moldo-ruse în anii 2008-2009, mereu atrăgeam atenţia să ne concentrăm asupra acestor probleme”, a explicat Igor Dodon.
Președintele de la Chișinău le-a transmis rușilor că istoria Republicii Moldova este de-acum pe ”mâini bune”. „Știți, în ultimii doi ani am finanțat mai multe zeci de lucrări pe istoria Moldovei. Pe biroul meu stau trei volume despre istoria țării din a doua jumătate a secolului al XIV-lea până în prezent. Sunt un susținător al introducerii predării istoriei Moldovei în școli, iar noi o vom realiza. Nouă trebuie să ni se predea istoria țării noastre, și nu a unui stat vecin”, a mai spus Dodon.