Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a semnat sâmbătă un act adițional controversat la un decret din 13 iunie 2001, care anunță marcarea a două noi sărbători în regiunea transnistreană.
Locuitorii din stânga Nistrului vor marca, potrivit decretului, „Ziua începutului respingerii agresiunii ample a Republicii Moldova” împotriva așa-zisei „republici nistrene”, pe 2 martie, iar pe 12 iunie – Ziua Rusiei.
Pe 2 martie 1992 Federaţia Rusă a început un război nedeclarat împotriva Republicii Moldova, după ce preşedintele de la Chișinău de la acea vreme, Mircea Snegur, a autorizat o intervenţie militară împotriva forţelor rebele care atacaseră posturile de poliţie loiale Chişinăului de pe malul stâng al Nistrului. În conflict au fost implicaţi şi militari ruşi, Armata a 14-a, cu un efectiv de peste 6000 de soldaţi. În timpul conflictului armat, cele mai grele lupte s-au dat la Dubăsari, Corjova, Coşniţa, Cocieri, Roghi, Tighina şi Varniţa. Potrivit datelor Ministerului Apărării, în timpul conflictului au murit 286 de oameni, iar alţi 284 au rămas invalizi.
Ziua de 2 martie a fost declarată de către Parlamentul Republicii Moldova drept Ziua Memoriei.