Împlinirea a 99 de ani de la Unirea Basarabiei cu România a fost sărbătorită și de câteva zeci de tineri din Bistrița.
„La petrecerea naţională de la Bistriţa a cântat aproape toată lumea: atât tinerii de la microfoane, cât şi cei din public, căci cu toţii au primit câte un pliant cu cântecele şi poeziile care se vor interpreta. Astfel, s-a cântat: Deșteaptă-te, române!, Limba noastră, Odă bucuriei, Măi române, românaş!, Cântec despre Bucovina, Fraţi români din lumea-ntreagă, Eminescu, Tu Ardeal, etc. S-au recitat poeziile: Cântec despre Transilvania (imnul saşilor), Rugăciunea din urmă – de George Coşbuc, Esenţial de Adrian Păunescu, Limba românească – de Gheorghe Sion, etc.Invitatul principal al evenimentului a lipsit…”, a scris pe blogul său profesorul de religie ortodoxă Florin Bojor.
„Invitatul special”? Igor Dodon, președintele Republicii Moldova. Florin Bojor este cel care i-a adresat lui Igor Dodon provocarea de a lua parte la evenimentul de la Bistrița, la o „sărbătoare a păcii, democraţiei şi dragostei dintre moldoveni şi ardeleni”.
„Dincolo de orice fel de ideologie, tânăra generaţie prin cunoaşterea reciprocă, prin turism, prin comunicarea virtuală şi prin educaţia păcii îşi vor schimba mentalitatea deschizându-se legăturii spirituale şi culturale dintre fraţii de dincolo şi dincoace de Prut. Azi, tinerii transilvăneni din Bistriţa au fost primii din România care la ceas festiv au aruncat mănuşa unirii pentru tinerii basarabeni, căci unirea dintre România şi Republica Moldova poate fi un vis, dar în contextul destabilizării Europei, e posibil să fie o necesitate!”, a mai scris profesorul pe blog.