Peste 5.000 de volume în limba română – literatură artistică, dar și manuale școlare, adunate de mai multe cluburi și organizații montane din România -, vor fi donate unei școli din Republica Moldova.
Cărțile, colectate în cadrul unei campanii desfășurate în perioada aprilie-mai în orașele Brașov, București și Piatra Neamț, urmează să fie centralizate și trimise Gimnaziului nr. 7 din Chișinău, informează Radio Chișinău.
Clubul ecoturistic „Doctor Gheorghe Iacomi” din Piatra Neamț a reușit să adune în jur de 800 de volume. Asociația numără peste 40 de membri activi și zeci de voluntari, care organizează drumeții și tabere pe munte, proiecte de plantare și ecologizare a spațiilor verzi, diferite proiecte educative și de dezvoltare personală pentru copii și tineri.
ONG-ul din Neamț a mai adunat cărți, dar e pentru prima dată când acestea urmează să fie dăruite copiilor din Republica Moldova.
„Pentru noi este prima dată când adunăm cărți pentru cei din Republica Moldova și a fost o mare bucurie. Noi am mai adunat cărți dar pentru școli din județul Neamț, care avea o bibliotecă mai săracă, sau nu aveau bibliotecă, și întotdeauna locuitorii orașului Piatra Neamț au răspuns solicitării. Avem atâtea lucruri în comun, poate mai mult decât cei din alte părți ale României ne simțim apropiați de frații noștri din Republica Moldova”, a afirmat directorul de imagine al clubului, Gabriel Marin.
Fondul de carte românească va ajunge la 300 de elevi basarabeni, potrivit Gianinei Păun, președinte al clubului ecoturistic „Dr. Gheorghe Iacomi”.
„Cărțile au fost strânse pentru Gimnaziul nr. 7 din Chișinău, care până în 2012 a fost gimnaziu de sine stătător, cu predare în limba rusă, după care s-a unificat cu Școala Primară nr 32 cu instruire în limba română. În prezent, instituția are un număr de circa 300 de elevi și aproximativ 40 de cadre didactice”, a precizat Gianina Păun.
Voluntarii care au ajutat la sortarea și împachetarea cărților sunt, în marea lor majoritate, tineri implicați în proiectele desfășurate de această organizație. Printre ei, Oana Ionela Popescu și Elena Coșofreț, eleve în clasa a X-a la Colegiul Național „Petru Rareș” din Piatra Neamț.