Uniunea Europeană împărtășește criticile Comisiei de la Veneția privind inițiativa schimbării sistemului electoral în Republica Moldova.
UE așteaptă ca autoritățile de la Chișinău să respecte recomandările Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept și ale oficiului pentru alegeri al OSCE, se arată într-o declarație oficială a purtătoarei de cuvânt din cadrul serviciului pentru acțiune externă al UE, Maja Kocijancic.
Totodată, aceasta a specificat că ”modificările propuse ridică probleme serioase în actualul context politic și că polarizarea existentă în jurul acestei inițiative legislative nu indică o consultare semnificativă și un amplu consens în rândul părților interesate”.
”Încurajăm Republica Moldova să continue și să aprofundeze cooperarea strânsă cu Consiliul Europei și organele sale, abordând toate preocupările și recomandările”, se mai precizează în declarație.
Comisia de la Veneția și-a făcut public luni avizul comun pe marginea proiectului de modificare a legislației electorale în Republica Moldova.
Documentul prezintă evaluările critice pe marginea inițiativei PD-PSRM privind trecerea la sistemul mixt de vot, subliniază riscurile de natură politică în cazul alegerii deputaților în circumscripții uninominale și lipsa unor criterii clare în privința organizării votului în regiunea transnistreană și în diaspora.
De asemenea, avizul Comisiei atrage atenția la faptul că nu există în consens larg în societate privind sistemul electoral preferat.
Comisia de la Veneția subliniază că modificarea pe scară largă a legislației electorale trebuie să fie realizată în urma unor consultări și dezbateri publice nu doar cu partidele parlamentare, dar și cu actorii politici relevanți din afara legislativului și cu societatea civilă.
Totodată, reformele electorale de natură fundamentală, care vizează schimbarea sistemului electoral, ar trebui înfăptuite în interesele electorilor și să nu existe percepția că ar favoriza anumite formațiuni politice.
Dezbaterea care a avut loc, a fost concentrată doar asupra aspectelor și avantajelor modificărilor propuse. Potrivit experților Comisiei, o dezbatere publică ar trebui să discute toate efectele pozitive și negative ale amendamentelor, precum și alte opțiuni posibile de reformă.
Președintele Parlamentului, Andrian Candu, care a participat la ședința Comisiei, a declarat la revenirea în Republica Moldova că se va ține cont de recomandările tehnice ale experților, iar proiectul privind sistemul electoral mixt va fi votat până la finalul acestei sesiuni legislative. O opinie similară a formulat și președintele Igor Dodon.
Potrivit proiectului PD-PSRM, aprobat în prima lectură la începutul lunii mai, 51 de deputați ar urma să fie aleși în circumscripții uninominale, iar 50 – pe liste de partid. Votarea proiectului a provocat proteste ale societății civile și opoziției extraparlamentare care susțin că între socialiști și democrați ar exista o înțelegere ascunsă, iar modificarea sistemului electoral ar favoriza cele două partide.