Republica Moldova a marcat duminică cea de-a doua ediție a Zilei Portului Popular. Sărbătoarea a vizat valorificarea costumului autentic popular românesc și ale etniilor din teritoriu, cunoașterea pieselor componente ale costumului și ale simbolurilor acestuia, precum și promovarea tehnicilor de confecţionare a costumului popular.
Costumul de patrimoniu, costumul oaspete, costumul modern inspirat de cel tradițional au fost cele trei elemente puse în valoare în cadrul ediției din acest an a sărbătorii desfășurate la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală.
Evenimentul a inclus și un program artistic prezentat de colective profesioniste și formații artistice de amatori din diferite raioane ale Republicii Moldova. În fața publicului au evoluat Orchestra „Fluieraș”, Cornelia Ștefăneț, Nicolae Glib, Nătălița Munteanu, baletul Black and White, Geta Burlacu și Jazz Orchestra Academiei de Teatru, Muzică și Arte Plastice, sub conducerea lui Petru Haruță, și alții.
Ziua Portului Popular a fost organizată de Ministerul Culturii în parteneriat cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chişinău, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, Centrul Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, Uniunea Meşterilor Populari și Casa portului popular „Casa Cristea”, și al partenerului strategic Proiectul de Competitivitate din Moldova finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Agenția Suedeză pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare (Sida).
Sursă foto: Facebook/Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, Ministerul Culturii al Republicii Moldova