Aproximativ 50 de profesori de istorie a românilor din Republica Moldova, Ucraina, Serbia și Ungaria participă până vineri la a 13-a ediție a școlii de vară organizată la Satu Mare de către Centrul de Studii Transilvane al Academiei Române – Filiala Cluj.
Deschiderea oficială a școlii de vară a avut loc marți, la Muzeul Județean, în prezența autorităților locale. Genericul școlii de vară este „Provocările istoriei ca știință și disciplină de învățământ la începutul mileniului trei”, participând profesori români de istorie din Ucraina, Republica Moldova, Serbia și Ungaria, scrie Agerpres.
„A vorbi despre identitate națională astăzi poate să fie un act de curaj pentru că lumea trece printr-o perioadă de frământări și contestările la adresa acestei identități sunt multe și de mai multe feluri. Însă pentru că identitățile etnico-naționale există pe acest pământ, fie că ne place, fie că nu, trebuie să vorbim de ele”, a declarat acad. prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, rectorul Universității Babes Bolyai și directorul Centrului de Studii Transilvane al Academiei Române.
Consulul României la Gyula, Ungaria, Florin Trandafir Vasiloiu, a salutat acest demers, rugându-i pe profesori să transmită mai departe faptul că România este o țară puternică.
„Cred că este un demers de bun augur, iată un demers care a ajuns la o cifră care impune respect. Mă bucur foarte mult să găsesc la această conferință profesori, tineri care se implică în căutarea și identificarea unor soluții pentru păstrarea identității culturale lingvistice etnice și religioase, la prezervarea ideii de românism în statele care se află situate în jurul României. Este foarte important ca fiecare dintre dvs să duceți înapoi în locurile de unde ați venit ideea unei Românii puternice, a unei Românii consolidate, a unei Românii frumoase, să vă mândriți întotdeauna cu țara mamă, cu țara acolo unde poate mulți dintre voi în viitor vă veți regăsi leagănul, succesul sau indiferent ce vă propuneți”, a spus Florin Trandafir Vasiloiu, consulul general al României la Gyula.
Școala de vară este organizată în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj și cu Muzeul Județean Satu Mare, finanțator principal fiind Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.
Programul Școlii de vară cuprinde conferințe pe diferite teme din istoria României, susținute de specialiști reputați din Satu Mare, Cluj și Republica Moldova, excursii la obiective culturale din județ și activități practice cu caracter didactic organizate cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean.