Ieri, 21 iunie, la Moscova s-a desfășurat o nouă rundă de negocieri privind reglementarea conflictului transnistrean în formatul „5+2” (Rep. Moldova și Transnistria – ca părți aflate în dialog; Rusia și Ucraina – ca state garant, OSCE – intermediar, UE și SUA – cu statut de observatori).
În anunțul oficial al Executivului de la Chișinău se stipula că „subiectul central vizează perspectivele procesului de negocieri. Republica Moldova s-a pronunțat cu convingere asupra necesității reluării negocierilor oficiale în formatul „5+2”, iar această inițiativă a găsit sprijinul din partea participanților și observatorilor reuniunii. Poziția inflexibilă a delegației de la Tiraspol nu a permis adoptarea unor decizii până la sfârșitul ședinței. Participanții au hotărât suspendarea rundei de negocieri în vederea unor noi consultări și discuții și vor reveni la dialog în capitala rusă într-o perioadă apropiată”, transmite Agenția Informațională REGNUM.
În același timp, delegația Rep. Moldova a reiterat că „scopul de bază a procesului de negocieri în format oficial îl constituie elaborarea unui statut juridic special pentru Transnistria, respectând suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul frontierelor recunoscute la nivel internațional. O astfel de abordare este împărtășită de către toți partenerii oficiali, participanți la procesul de reglementare – Rusia, Ucraina, OSCE, Uniunea Europeană și SUA”, se mai spune în comunicatul oficial.
Trebuie să amintim că partea transnistreană a condiționat reluarea discuțiilor oficiale cu Chișinăul doar în cazul renunțării la regimul vamal adoptat de Republica Moldova și Ucraina la 3 martie 2006, catalogând această decizie drept „blocadă economică”.
Ucraina are „o poziție principială și persistentă” în reglementarea conflictului transnistrean, cel puțin așa a declarat președintelui Viktor Ianukovici, răspunzând la întrebările deputaților Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, transmite agenția de presă citată.
„Ucraina va lua parte la negocierile privind soluționarea conflictului transnistrean în formatul 5+2”, a mai declarat Ianukovici citat de REGNUM.
Potrivit acestuia, la baza dialogului stau „principiile inviolabilității teritoriale, a normelor juridice și convențiilor internaționale existente”.
„Sunt ferm convins că aceste negocieri se vor încununa cu succes. Participanții la proces trebuie să dea dovadă de răbdare, toleranță, negociind în spiritul respectului reciproc”, a mai adăugat el.
Foto: Evenimentul Zilei
Notă Info Prut: Începând cu anul 2004, regimul de la Tirapol a declanșat o campanie împotriva școlilor cu predare în limba română. După închiderea forțată a Școlii nr. 20 cu predare în limba română de la Tiraspol, a avut loc tentativa de suspendare a liceului din Tighina și liceului din Râbnița. Furnizorii locali de energie termică și electrică au reziliat contractele pe care le aveau semnate cu instituțiile de învățământ respective. La 15 iulie 2004, Administrația de la Tiraspol a devastat și a sigilat clădirea Școlii nr. 20, singura instituție de învățământ cu predare în baza grafiei latine din oraș. Celelalte școli cu predare în limba română din Transnistria au primit avertizări din partea Administrației de la Tiraspol că vor fi închise. Potrivit datelor de la Ministerul Educatiei, în zona estică există opt școli care folosesc grafia latină în procesul didactic, la care studiazăcirca 5.000 de copii. Tiraspolul invoca în declarațiile oficiale șase școli cu predare în baza grafiei latine.
Pe 3 martie 2006, Ucraina și Republica Moldova impun un nou regim vamal pentru regiunea nistreană. Conform noului regulament, companiile transnistrene trebuie să fie înregistrate la Chișinău dacă vor să-și poată exporta produsele peste graniță. Transnistria și Rusia au calificat această acțiune drept o blocadă economică impusă Transnistriei. Moldova și Ucraina au respins acuzațiile de blocadă, precizând că întreprinderile din regiunea nistreană vor putea să-și continue nestingherit activitatea după ce se vor înregistra la Chișinău, beneficiind de facilități fiscale, spre deosebire de întreprinderile din celelalte zone ale Moldovei.