Creditarea economiei Republicii Moldova scade continuu de aproape trei ani de zile. În trimestrul II al acestui an, volumul de credite acordate au constituit 34,2 miliarde de lei, comparativ cu 47,2 miliarde de lei în 2004, trimestrul III, ceea ce reprezintă o reducere cu peste 13 miliarde de lei, spune economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.
„Trist, dar adevărat, economia moare și aparent nu sunt nici un fel de semne de revenire la viață”, a scris pe blogul său economistul.
Potrivit expertului, raportat la PIB situația este mult mai dramatică. Creditarea economiei este la nivel de 24,2% din PIB, cel mai mic nivel din ultimii ani de zile și cu 70% mai mic decât nivelul maxim atins în 2014 trimestrul III.
Veaceslav Ioniță consideră că dacă era menținut același nivel de creditare al economiei raportat la PIB, atunci volumul de credite oferite în prezent trebuiau să fie la nivel de 59 de miliarde de lei, sau cu 25 de miliarde de lei mai mult. Potrivit lui, incapacitatea economiei de a absorbi resurse financiare, ilustrează în cel mai clar mod starea deplorabilă în care se află economia națională.