Republica Moldova s-a adresat Națiunilor Unite cu cererea de a include subiectul retragerii pretinșilor „pacificatori” ruși din regiunea transnistreană pe ordinea de zi a celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale, relatează agenția TASS.
Adunarea Generală a ONU se va desfășura pe 12 septembrie, în marja mega-exercițiului militar ruso-belarus Zapad-2017, care se va desfășura în perioada 14-20 septembrie în proximitatea graniței baltice a NATO. Rusia și Belarusul, singurul aliat al Moscovei cu punct de acțiune spe arealul Mării Baltice, vor desfășura Zapad-2017, exercițiu militar de amploare organizat o dată la patru ani, pe o arie geografică ce cuprinde țărmul baltic, estul separatist al Ucrainei și enclava Kaliningrad, aflată între Polonia și Lituania. Evenimentul a trezit nenumărate îngrijorări la Washington privind un posibil plan ascuns al Kremlinului prin această desfășurare de forțe. Principala îngrijorare din birourile Pentagonului a fost formulată de un general american și descrie voalat un potențial „cal troian” cu care rușii ar putea sosi la pachet în Belarus.
Cererea Chișinăului a fost formulată prin intermediul unei scrisori semnate de către reprezentantul Parlamentului Republicii Moldova la ONU, Victor Moraru, care susține că prezența trupelor ruse „reprezintă o amenințare la adresa păcii și securității internaționale”.
„Guvernul Republicii Moldova, în conformitate cu articolul 11 din Carta Națiunilor Unite, cere ca chestiunea retragerii complete a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova să fie inclusă pe ordinea de zi a celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale a ONU”, se arară în demers.
Victor Moraru a atras atenția că, în 1999, OSCE a cerut printr-o declarație ca Federația Rusă să-și retragă, până în anul 2002, trupele de pe teritoriul Republicii Moldova.