Preşedintele României, Klaus Iohannis, a luat hotărârea să îşi contramandeze vizita programată pentru săptămâna viitoare în Ucraina şi pe cea pe care trebuia să o efectueze la Bucureşti preşedintele Radei Supreme de la Kiev, Andrii Parubii.
Anunţul a fost făcut joi de Klaus Iohannis în SUA, unde a participat la cea de-a 72-a Adunare Generală a ONU.
Motivul deciziei îl reprezintă controversata Legea a Educaţiei din Ucraina, care limitează drastic dreptul comunităţii româneşti la educaţie în limba maternă.
„În consecință, când am aflat de această lege, am contramandat vizita mea în Ucraina și am contramandat și primirea președintelui Parlamentului, care se anunțase pentru sfârșitul lunii septembrie la mine, dând astfel semnale diplomatice extrem de puternice. Anularea unei vizite prezidențiale e un semnal extrem de puternic”, a declarat Iohannis, citat de Agerpres.
„Într-adevăr, o tematică neplăcută această evoluție din Ucraina cu Legea educației. Am avut prevăzută o vizită în Ucraina pentru luna octombrie a acestui an, o vizită pe care am pregătit-o în mai multe runde de discuții cu președintele Poroșenko. Ultima rundă de discuții am avut-o cu ocazia întâlnirii NATO de la Bruxelles. Am fost foarte, foarte neplăcut surprins de evoluția din Parlamentul Ucrainei, care, fără să anunțe partenerii, și noi suntem parteneri ai Ucrainei, a promovat o lege care, după părerea noastră, contravine bunelor intenții reciproce. Practic, această lege, dacă va intra în vigoare, va limita drastic accesul minorităților la educația în limba maternă. Pe noi ne doare în acest lucru. Avem foarte mulți români în Ucraina”, a adăugat șeful statului.
Preşedintele României a subliniat că s-a întâlnit pe holurile ONU cu omologul său de la Kiev, Petro Poroșenko, căruia i-a transmis opinia despre contramandarea vizitei.
„Normal că ne-am salutat și i-am spus pe scurt aceste lucruri. I-am spus direct că nu voi face această vizită până când nu există un progres pe această lege a educației și că sunt neplăcut surprins de această evoluție, în condițiile în care domnia sa a avut o abordare, cel puțin față de mine, foarte deschisă, când vine vorba de românii din Ucraina. Am transmis această abordare pe care o am și pe căi diplomatice și iată și direct președintelui Poroșenko. Și-a continuat drumul destul de îngândurat și sper să reușim să avem o abordare care permite românilor din Ucraina, în perspectivă, să-și continue învățământul în limba română”, a conchis Klaus Iohannis.