Lovitură grea pentru românii din Ucraina. Președintele Petro Poroșenko a ales să se răfuiască cu rușii în detrimentul altor minorități de pe teritoriul ucrainean și a promulgat legea „Despre învățământ”, adoptată de Rada Supremă de la Kiev pe 5 septembrie și care prevede desființarea în câțiva ani a învățământului în limba maternă.
Potrivit Serviciului de presă al președintelui ucrainean, adoptarea legii permite reformarea profundă a învățământului, îmbunătățirea calității educației și creșterea competitivității tinerei generații pe piața muncii.
Șeful statului combate ideea nerespectării dreptului la educație al minorităților naționale. „Ucraina a demonstrat și continuă să demonstreze o astfel de atitudine față de drepturile minorităților naționale, care corespunde obligațiilor noastre internationale, este în armonie cu standardele europene și este un exemplu pentru țările vecine”, consideră Poroșenko, citat de publicația Libertatea Cuvântului.
Recent, președintele României Klaus Iohannis a anunțat că și-a contramandat vizita programată pentru săptămâna aceasta în Ucraina şi primirea la Bucureşti a preşedintelui Radei Supreme de la Kiev, Andrii Parubii.
Preşedintele României a subliniat că s-a întâlnit pe holurile ONU cu omologul său de la Kiev, Petro Poroșenko, căruia i-a transmis opinia sa despre contramandarea vizitei.
„Normal că ne-am salutat și i-am spus pe scurt aceste lucruri. I-am spus direct că nu voi face această vizită până când nu există un progres pe această lege a educației și că sunt neplăcut surprins de această evoluție, în condițiile în care domnia sa a avut o abordare, cel puțin față de mine, foarte deschisă, când vine vorba de românii din Ucraina. Am transmis această abordare pe care o am și pe căi diplomatice și iată și direct președintelui Poroșenko. Și-a continuat drumul destul de îngândurat și sper să reușim să avem o abordare care permite românilor din Ucraina, în perspectivă, să-și continue învățământul în limba română”, a spus Klaus Iohannis.
Plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor de la București a adoptat pe 20 septembrie, cu unanimitate de voturi, Declaraţia referitoare la modificarea Legii Educaţiei din Ucraina, stabilind, totodată, o delegaţie care să meargă în Ucraina şi susţinând generarea unei dezbateri la APCE pe marginea subiectului controversatei legi.
Gesturile autorităților României au fost praf în vânt pentru factorii decidenți ucraineni.