Premierul de la Chișinău Pavel Filip a avut vineri o întrevedere cu prim-ministrul ucrainean Volodimir Groisman, prilej cu care a fost abordat și subiectul școlilor cu predare în limba română din Ucraina. Filip a declarat într-un briefing de presă că a primit asigurări din partea lui Groisman privind respectarea drepturilor minorităților etnice și soluționarea cât mai rapidă a problemei create.
„Desigur că și un subiect aparte a fost grija față de comunitățile noastre etno-culturale. Aici vorbesc despre moldovenii și românii care s-au declarat și trăiesc în Ucraina. Este o comunitate foarte mare, peste 400.000 de oameni. Și luând în considerare legea cu privirea la învățământ care a fost aprobată în Ucraina, desigur că avem îngrijorări ca toți moldovenii și românii să poată face studiile în Ucraina în limba lor maternă, în limba română. Și din punctul acesta de vedere avem asigurările că va fi respectat dreptul minorităților naționale. De fapt, noi nici nu punem la îndoială acest lucru”, a precizat Pavel Filip.
Premierul Republicii Moldova a anunțat că subiectul controversatei legi a Educației din Ucraina va fi abordat și de ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, în dialogul cu omologul său ucrainean, în cadrul unei vizite pe care o va efectua la Kiev.
„O discuție separată va fi purtată și de către ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, care va avea o întrevedere cu omologul său de la Kiev în data de 20 octombrie. Noi înțelegem poate mai bine ca alții cât de important este obiectivul consolidării învățării limbii de stat ales luând în considerare războiul hibrid care se duce în această regiune. De aceea am convenit cu prim-ministrul Groisman că desigur vor fi protejate interesele minorităților naționale, într-așa mod încât acest obiectiv să fie realizat”, a punctat Pavel Filip.
Autoritățile ucrainene divizează artificial comunitățile de români din Ucraina (din nordul Bucovinei, Ținutul Herța, Transcarpatia și Basarabia istorică) în „moldoveni” și „români”.