Cabinetul de miniștri a aprobat Strategia naţională de apărare şi Planul de acţiuni privind implementarea acesteia pentru anii 2017-2021, se menţionează într-un comunicat de presă al Ministerului Apărării din Republica Moldova.
„Documentul urmărește consolidarea mecanismului de conlucrare inter-instituţională în vederea dezvoltării unui sistem de apărare modern şi eficient”, precizează Ministerul Apărării în comunicat.
Strategia stabilește „obiectivele, etapele şi mecanismele de fortificare a capacităţilor sistemului naţional de apărare”.
Astfel, „se urmărește asigurarea apărării frontierei de stat, dezvoltarea capacităţii de control şi protecţie a spaţiului aerian, îmbunătățirea sistemului de instruire militară şi perfecţionarea sistemului naţional de management al situaţiilor de urgenţă”.
Printre principalele acțiuni prevăzute de Strategia națională de apărare se regăsesc: dotarea forţelor armate cu tehnică şi echipamente moderne, revizuirea responsabilităţilor structurilor de forţă, armonizarea prevederilor legale care reglementează sistemul naţional de apărare cu normele europene.
Strategia Naţională de Apărare este un document de politici care stabileşte modalitatea de realizare a funcţiilor instituţiilor statului în scopul asigurării apărării naţionale. Documentul defineşte contextul strategic al mediului de securitate, oferă o descriere a situaţiei curente în domeniu, identificând riscurile şi ameninţările pe dimensiunea de apărare şi expune viziunea strategică şi obiectivele politicii de apărare, căile şi resursele necesare pentru realizarea acestora.
Strategia Militară reprezintă documentul care vizează dezvoltarea Forţelor Armate şi face o analiză a mediului de securitate, riscurilor cu caracter militar, obiectivelor militare, capabilităţilor necesare şi priorităţilor realizării acestora, conceptelor de întrebuinţare a Forţelor Armate, sarcinilor categoriilor de forţă, structurii forţelor, pregătirii şi înzestrării acestora, dar şi resurselor necesare pentru realizarea obiectivelor documentului.
Cele două documente sunt realizate în conformitate cu prevederile Iniţiativei de Consolidare a Capacităţilor de Apărare a Republicii Moldova (Defence Capacity Building Initiative — DCBI), la care Republica Moldova a aderat în septembrie 2014, în cadrul Summit-ului NATO din Ţara Galilor. Iniţiativa respectivă prevede acordarea de către NATO a asistenţei pentru analizarea capacităţilor curente de apărare a Republicii Moldova şi identificarea domeniilor care urmează să fie dezvoltate.
Costurile pentru implementarea acestor acţiuni vor fi acoperite din bugetul de stat şi din surse externe, se mai face referire în comunicat.