Municipiul Suceava și orașul Soroca se vor înfrăți la finalul acestei luni, de Ziua Bucovinei (28 noiembrie).
Primarul de Suceava, Ion Lungu, iniţiatorul proiectului de hotărâre, a declarat că a fost obţinută deja aprobarea pentru înfrăţire, din partea Ministerului de Externe de la București, încât nu există piedici în luarea acestei decizii, care leagă două localităţi care au în comun nu doar o îndelungată istorie, ci mai ales cele două cetăţi ale lui Ştefan cel Mare, relatează Monitorul de Suceava.
Cetatea Soroca este unul dintre cele mai atractive obiective turistice din Republica Moldova. A fost clădită din lemn în secolul al XV-lea, de Ștefan cel Mare, în fața vadului peste Nistru, și reconstruită în piatră sub Petru Rareș, la mijlocul secolului al XVI-lea. S-a distins printre rezultatele obținute în cadrul proiectului trilateral „Bijuterii medievale: Hotin, Soroca, Suceava”, finanțat de Programul Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013.
Unul dintre cele mai importante obiective aflate în patrimoniul Muzeului Bucovinei este Cetatea de Scaun a Sucevei, construită în timpul domniei lui Petru I. Cetatea de Scaun a Sucevei este atestată documentar la 11 februarie 1388. Alexandru cel Bun (1400-1432) a intervenit la rândul său în sistemul defensiv al cetăţii prin întărirea cu un zid de apărarea a primei intrări situată pe latura sudică a fortului. Aceasta a suferit modificări odată cu preluarea conducerii Moldovei de către Ştefan cel Mare. Cetatea a fost martora numeroaselor lupte ampurtate de Ştefan cel Mare: în 1476 şi 1484 împotriva turcilor şi în 1497 contra armatei poloneze, condusă de regele regatului polon Ioan Albert.