7 comune cu populaţie ucraineană din judeţul Maramureş – Poienile de sub Munte, Repedea, Ruscova, Bistra, Rona de Sus, Bocicoiu Mare şi Râmeţi, precum şi consilierii judeţeni de etnie ucraineană, Ion Beuca şi Nicolae Muşulec, au adresat o scrisoare oficială Ambasadei Ucrainei în România, prin care îşi exprimă solidaritatea cu minoritatea naţională română din Ucraina şi cer modificarea articolului 7 al noii legi a educaţiei din Ucraina, care tinde să substituie limba româna cu cea ucraineană în învăţământul gimnazial, liceal şi universitar. Scrisoarea a fost prezentată plenului Consiliului judeţean Maramureş. Anunțul a fost făcut marți de deputatul Constantin Codreanu, de la tribuna Camerei Deputaților din Parlamentul de la București.
În scrisoare se arată că „potrivit art. 13 alin. 5 din Tratatul cu privire la relaţiile de bună vecinătate şi cooperare între Ucraina şi România, cu referire expresă la minorităţile ucraineană şi română din cele două ţări, s-a statuat că părţile contractante reafirmă că persoanele sus menţionate au dreptul să fie instruite în limba lor maternă într-un număr necesar de şcoli şi instituţii de stat pentru învăţământ şi specializare situate ţinând seama de răspândirea geografică a minorităţilor respective”.
Referindu-se la articolul 7 al legii educaţiei din Ucraina, consilierul judeţean Nicolae Mişulec a subliniat: „Sperăm că Ucraina va modifica această lege prin care intră copii români şi ies ucraineni. Aşa nu se poate”.
„România respectă dreptul cetăţenilor români de naţionalitate ucraineană de a fi instruiţi în limba ucraineană la nivel liceal”, România a fost primul stat membru al Uniunii Europene care a ratificat acordul de asociere Uniunea Europeană – Ucraina şi suntem convinşi că va susţine în continuare parcursul european al Ucrainei, proces ce trebuie să includă asigurarea unei protecţii adecvate a identităţii lingvistice, culturale şi religioase etnicilor români din Ucraina”, a precizat consilierul Ion Beuca.
„Prin această atitudine şi cerere oficială adresată Kievului, concetăţenii noştri de etnie ucraineană ne oferă un exemplu de demnitate şi onestitate, dar şi de solidaritate exemplară cu fraţii români din Ucraina. Reţinem cu preţuire gestul de omenie şi bun-simţ al fruntaşilor comunităţii ucrainene din România”, a spus deputatul Codreanu.
Potrivit datelor de la recensământul populației din 2011, în România locuiau 50.920 de persoane de etnie ucraineană care s-au autoidentificat cu diverse etnonime: ucraineni, haholi şi huţuli. Minoritatea ucraineană este dispersată geografic, cea mai mare concentraţie, de 30.786 de persoane, fiind în judeţul Maramureş. Ucraineni deţin majoritatea în 12 comune din România.