Un volum despre evoluția consiliului legislativ reprezentativ al Basarabiei, Sfatul Ţării, a fost lansat în contextul apropierii anului 2018, când este marcat Centenarul Marii Uniri. Lucrarea „Biroul de organizare al Sfatului Țării/ Republica Democratică Moldovenească”, semnată de Valeriu Popovschi a fost lansată prin efortul comun al Academiei Române, Muzeului Brăilei „Carol I” şi Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni.
Volumul prezintă etapele de funcționare a Sfatul Ţării, organ legislativ care a fost constituit la 21 noiembrie 1917 şi a activat până la 27 noiembrie 1918. În acest răstimp, s-a întrunit în 82 de şedinţe plenare şi două şedinţe particulare. Sfatul Ţării a votat, la 2 decembrie 1917, formarea Republicii Democratice Moldoveneşti. A proclamat, în calitate de Parlament al Basarabiei, după destrămarea Imperiului Rus și fondarea Republicii Democratice Moldoveneşti, unirea cu Regatul României, pe 27 martie 1918.
Popovschi prezintă schema de repartizare a locurilor în Sfatul Ţării, stabilită la şedinţa Biroului de organizare din 6 noiembrie 1917, care includea 29 de instituţii şi organizaţii: instituţiile administrative, partidele politice, societăţile culturale şi profesionale ale basarabenilor şi etniilor conlocuitoare. Lucrarea este structurată pe două capitole importante: Biroul de organizare al Sfatului Țării ( 27 octombrie – 21 noiembrie 1917) şi Republica Democratică Moldovenească (Formarea și evoluția. 1917-1918).
Tipărirea volumului este parte a programului de editare a lucrărilor de cercetare în domeniile de activitate ale Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi”, instituţie aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, se menționează într-un comunicat de presă.
Volumul este inclus în colecția „Basarabica”, o serie de lucrări despre despre geneza problemei basarabene, precum și aspecte constituționale cu privire la spațiul dintre Prut și Nistru.