Guvernul Republicii Moldova a aprobat joi, 14 decembrie, semnarea contractului de finanțare de către Banca Europeană de Investiții (BEI) a proiectului de interconectare a rețelelor electrice cu România, printr-un împrumut în sumă de 80 milioane de euro, relatează 10TV.
Executivul l-a împuternicit pe vicepremierul, ministrul Economiei și Infrastructurii, Octavian Calmîc, să semneze acest contract.
Se preconizează că ceremonia de semnare să fie organizată la Chişinău pe 20 decembrie 2017. Creditul prevede un împrumut de la BEI în sumă de 80 milioane de euro, precum şi un Acord de grant oferii de NIF în valoare de până la 40 milioane euro.
Suma creditului, oferit pe o perioadă de 25 ani, va fi transferată în douăzeci de tranșe, fiecare dintre care nu va fi mai mică de 1 milion de euro. Banii vor fi transferați nu mai des de o dată pe lună sau de șase ori pe an. Comisioanele şi dobânzile vor fi calculate pentru fiecare tranşă în parte în baza ratei de depozit, conform EURIBOR – pentru plăţi în euro şi LIBOR – pentru plăţi în dolari.
Agenţia de implementare a Proiectului este desemnată Moldelectrica, companie deţinută integral de stat, responsabilă de transportul energiei electrice şi dirijarea sistemului electroenergetic.
Realizarea proiectului va fi gestionată de Unitatea consolidată pentru implementarea şi monitorizarea proiectelor în domeniul energeticii.
Contractul prevede construcţia şi dezvoltarea infrastructurii necesare pentru interconectarea permanentă a reţelelor de transport de energie electrică din România şi Republica Moldova.
Banii vor fi utilizați pentru construcția unei staţii back-to-back în Vulcăneşti, a liniei de transport de 400kV între Vulcăneşti şi Chișinău, precum și extinderea staţiei de transformare de la Chişinău.