Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a anunțat marți că Transgaz România a câștigat licitația de privatizare a Întreprinderii de Stat Vestmoldtransgaz.
Potrivit Agenţiei Proprietăţii Publice din Republica Moldova, preţul iniţial de vânzare a Vestmoldtransgaz este de 180 de milioane de lei moldoveneşti, transmite Deschide.md.
Cumpărătorul va avea obligaţia de a investi în companie 93 de milioane de euro, pe durata primilor doi ani după preluarea acesteia.
Transgaz a depus o ofertă pe 28 decembrie 2017 pentru a cumpăra Vestmoldtransgaz, compania de transport al gazelor din Republica Moldova care se ocupă de construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău.
Potrivit companiei din România, lucrările de construcție a gazoductului urmează să fie finalizate până la sfârșitul anului 2018 așa încât din 2019 Capitala Republicii Moldova ar putea să folosească gazul din România.
Întreprinderea Vestmoldtransgaz a fost creată în 2014 şi avea în gestiune reţeaua de transport gaze Iaşi-Ungheni şi prestarea de servicii de transport a gazelor naturale pe teritoriul Republicii Moldova. În septembrie 2017, Ministerul Economiei şi Infrastructurii anunţa eliberarea unui certificat de urbanism pentru ca Vestmoldtransgaz să poată proiecta lucrări de construcţie pentru o conductă de transport de gaze naturale între Ungheni şi Chişinău.
Anunțul șefului Executivului din Republica Moldova vine în contextul întâlnirii la Chișinău cu omologul său de la București, Viorica Dăncilă.
Cei doi premieri au reconfirmat marți dorința de a consolida în continuare cooperarea bilaterală, în cadrul unei conferințe de presă comune, susținută la Chișinău.
Premierul Pavel Filip a apreciat vizita omologului său de la București, în condițiile în care aceasta este cea de-a doua întreprinsă peste hotare de către prim-ministrul Viorica Dăncilă, după cea de la Bruxelles. „România a fost şi rămâne un partener strategic şi un susţinător consecvent al cursului reformelor pro-europene asumat de Guvernul Republicii Moldova”, a subliniat Pavel Filip, exprimând gratitudine pentru mesajele echilibrate despre situația internă din Republica Moldova, promovate de România în cadrul formatelor bilaterale și la Bruxelles.
La rândul său, premierul României a remarcat că relația dintre Republica Moldova și România este una specială.
În cadrul întrevederii, oficialii au făcut o trecere în revistă a proiectelor în derulare și au identificat inițiative pentru avansarea colaborării bilaterale și a agendei europene. Astfel, pe dimensiunea comercial-economică a fost relevat faptul că România rămâne principalul partener comercial al Republicii Moldova, anul trecut volumul comerțului bilateral depășind 1,3 miliarde de dolari.
Dialogul a vizat, de asemenea, proiectele de construcţie a podurilor, vitale pentru economia Republicii Moldova şi pentru cetăţeni. În acest sens, Pavel Filip a apreciat includerea construcției podului de la Ungheni într-un proiect național al României de construcție a autostrăzii Târgul-Neamț – Iași – Ungheni.
Premierul Pavel Filip a amintit, în această ordine de idei, despre proiectele de succes realizate în țara noastră cu sprijinul financiar al României, printre acestea: reparația grădiniţelor, dotarea şcolilor cu mijloace de transport, oferirea burselor de studii, precum și renovarea Sălii cu Orgă și a Muzeului Național de Artă al Moldovei.
„Rămânem consecvenți principiului nostru – investițiile României, fie că vorbim de educație, sănătate, cultură, energie, agricultură, bănci, sunt destinate tuturor cetățenilor Republicii Moldova, pentru că în centrul tuturor politicilor trebuie să se afle cetățeanul”, a spus premierul României, Viorica Dăncilă.
Pavel Filip a menționat, de asemenea, importanța ședințelor comune ale Guvernelor din Republica Moldova și România pentru dezvoltarea în continuare a relațiilor bilaterale și a anunțat despre organizarea, în curând, a unei noi ședințe a celor două Executive, la Chișinău.