Aleşii locali din cele peste 100 de localităţi din Republica Moldova care au semnat Declaraţia de Unire cu România se întâlnesc la Iaşi şi Bistriţa, la finalul acestei săptămâni, cu autorităţile locale din dreapta Prutului.
Mai mult de 100 de localităţi urbane şi rurale din Republica Moldova, plus trei raioane, şi-au arătat adeziunea faţă de reîntregirea naţională votând Declaraţia de Unire cu România. Gestul aleşilor locali este simbolic şi nu lezează Constituţia, dar reprezintă un act clar de voinţă politică unionistă, se arată într-un comunicat de presă al Platformei Unioniste Acțiunea 2012. Declaraţiile de Unire au intrat recent în atenţia preşedintelui Igor Dodon, care îi ameninţă pe semnatari cu represalii din partea autorităţilor de stat.
„Suntem foarte mulțumiți de amploarea pe care a luat-o fenomenul Declarațiilor de Unire și de entuziasmul cu care primarii patrioți de peste Prut continuă să arate că sunt mândri să facă parte din națiunea română. Salutăm faptul că aleșii locali unioniști vor să se asocieze și că vin în vizită de lucru în România pentru a vedea modele de succes pe care le pot implementa în comunitățile lor”, a declarat George Simion, din partea Alianței pentru Centenar, organizația care a venit cu ideea Declarațiilor de Unire.
Primarul municipiului Iaşi Mihai Chirica îi va întâmpina pe aleşii locali unionişti sâmbătă, la Palatul Culturii. Primarii de pe cele două maluri ale Prutului vor să pună bazele unei asociaţii care îi va regrupa pe toţi aleşii locali unionişti. Toți aleșii locali din Republica Moldova urmează să semneze documentul istoric care va duce la crearea unei organizații formată din aleși locali de pe amble maluri ale Prutului.