Peste 100 de cercetători și profesori din România (Iași, București, Cluj-Napoca, Constanța, Târgoviște, Sibiu), Republica Moldova (Chișinău), Austria, Elveția, Franța, Germania, Italia și SUA vor aborda tematica Marii Uniri de la 1918 în cadrul unei conferințe care va avea loc la Iași, în perioada 22-25 martie.
Conferința va fi structurată în două secțiuni: Premisele Marii Uniri de la 1918 și Realizarea și destinul Marii Uniri din 1918, în cadrul cărora vor fi abordate subiecte precum: hermeneutica Declarației de Unire a Basarabiei cu România (27 martie 1918), contribuția clerului la înfăptuirea Unirii Basarabiei cu România, Basarabia și efectele Marii Uniri, anul 2018 în discursul public al mișcării de emancipare națională din Republica Moldova etc. Comunicările participanților vor fi completate de abordări integrate și studii de caz.
Ceremonia de deschidere a conferinței va avea loc în Sala Senat a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, joi, 22 martie, începând cu ora 16:00.
Evenimentul este organizat de Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în colaborare cu Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” din București, Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității de Stat din Moldova, Facultatea de Istorie a Universității din București, Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” din Iași, Institutul de Istorie din Chișinău și Serviciul de Stat de Arhivă al Republicii Moldova, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași – Departamentul Centenar, Institutul Cultural Român, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, Accademia di Romania in Roma, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni și Institutul Francez Iași.