La Chișinău, Bălți și alte cinci comune și sate din Republica Moldova se desfășoară astăzi alegeri locale. Scrutinul este văzut ca o repetiție generală pentru alegerile parlamentare din toamnă.
Analiștii din România cunosc, poate, că tema generală a unui basm este lupta dintre bine și rău, dintre dreptate și nedreptate, adevăr și minciună, curaj și lașitate, hărnicie și lene, generozitate și egoism.
Îi vom asculta după ora 21:00 pe analiștii din România cum vor încadra în specia basmului scrutinul de la Chișinău. Omul rău e Dodon, cu al său candidat Ion Ceban, omul bun e Plahotniuc, cu a sa propunere Silvia Radu. Că mai sunt câțiva buni, toți pe dreapta eșichierului politic, dar s-au contaminat de dezbinare și au sucombat. Că Maia Sandu nu a candidat, lăsându-i spațiu lui Andrei Năstase, ori cunoaștem că Andrei Năstase nu are un trecut nepătat, el doar denunță corupția unui segment de putere, nu orice act de corupție. Că avem un Valeriu Munteanu care nu a priceput că sub Mihai Ghimpu îți ruinezi șansele (vezi cazul Dorin Chirtoacă). Că avem un Constantin Codreanu venit cu experiență politică din Parlamentul României, care și-a asumat bătălia pentru un Chișinău românesc fără prea mult sprijin, așa cum ar fi fost de așteptat și cum ar fi meritat.
Alegerile de la Chișinău nu sunt un basm. Participarea la întrecerea care să conducă la victoria binelui este scăzută. Un declin al prezenței la urne indică apatie, lipsă de încredere în miza alegerilor, în funcționarea democrației, în ideea că votul și vocea celui care votează poate avea impact real asupra rezultatelor, că procesul politic fie nu contează, fie avansează fără implicarea alegătorului.
Cine profită de participarea scăzută la vot? Cei obsedați de control.
O prezență ridicată la vot provoacă anxietate celor obișnuiți să administreze o întreagă republică, pentru că poate genera surprize, răsturnări de situație.
Ieșiți la vot, dați sens orașului și un cartonaș roșu binomului și imposturii.
Se poate, aveți puteri supranaturale, o demonstrează faptul că nu ați părăsit încă Republica Moldova.