Veşti tulburătoare vin de la Cernăuţi! Uşile Centrului Cultural Român Eudoxiu Hurmuzachi au fost sparte luni de către agenţii Serviciului Secret Ucrainian. Instituţia este închisă în acest moment şi proprietarii riscă puşcăria pentru vina de a fi tratat, în An Centenar, subiectul României interbelice prin hărţi şi literatură de specialitate, scrie George Simion, președintele Acțiunii 2012, într-un articol de opinie publicat în ziarul Adevărul.
George Simion: Abia luni seară, preşedintele Centrului Eudoxiu Hurmuzachi, Vasile Tărâţeanu, a fost eliberat de securitatea ucrainiană. Conform Cernivtsi Times: „Angajaţii Serviciului de Securitate al Ucrainei au găsit plăci imprimate făcute pentru a promova „celebrarea“ în Ucraina a 100 de ani de la crearea „României Mari“. Colaboratorii organelor de drept au înregistrat, de asemenea, că membrii ONG-ului au distribuit literatura de specialitate, care pot conţine apeluri pentru restaurarea aşa-numitei „dreptăţi istorice“, prin anularea dreptului internaţional şi a documentelor internaţionale şi „întoarcere“ zona Bucovinei de Nord, Basarabia de Nord şi Basarabia de Sud existente în statul român”.
Sâmbătă a avut loc colocviul ştiinţific internaţional „Bucovina în preajma Marii Uniri”, organizat de Institutul „Bucovina”, filiala Academiei Române (Rădăuţi, România) şi Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi, informează Agenţia BucPress din Cernăuţi. Colocviul a fost moderat de Vasile Tărâţeanu, membru de onoare al Academiei Române, preşedintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” şi dr. Marian Olaru, directorul Institutului ,,Bucovina” al Academiei Române. La evenimentul ştiinţific a fost prezent şi ministrul consilier Ionel Ivan, care a transmis din partea Consulatului General al României la Cernăuţi un mesaj de salut şi încurajare a unor acţiuni ştiinţifice de acest gen în regiunea Cernăuţi . El a menţionat că în pofida unor viziuni contradictorii în ceea ce priveşte trecutul istoric, prezentul ar trebuie să fie o perioadă a parteneriatelor, prieteniei şi alianţelor.
Citiți aici articolul integral.
În prezent, cei peste 500.000 de români din Ucraina sunt supuși unui proces tot mai accentuat de deznaționalizare. Autoritățile ucrainene insistă asupra suprimării învățământului gimnazial, liceal, profesional-tehnic și universitar în limba română și înlocuirea acestuia cu învățământ în limba ucraineană, prin noua Lege a educației, adoptată în septembrie 2017.
Centrul Cultural Român Eudoxiu Hurmuzachi a mai fost ținta unor atacuri ale naționaliștilor ucraineni, acestea intensificându-se în ultimul an.
O Declarație privind drepturile românilor din Ucraina, cu aplecare asupra situației școlilor românești, a fost adoptată pe 20 august 2017 în Parlamentul de la București de cei 600 de reprezentanți ai asociațiilor care au constituit Alianța pentru Centenar.
Menţinerea şcolilor cu predare în limba română din Ucraina şi încetarea oricăror încercări de a le închide, dar și redeschiderea tuturor şcolilor cu predare în limba română care au fost închise în Ucraina din anul 1991 până în prezent sunt două dintre aspectele prevăzute de documentul adoptat în timpul lucrărilor conferinței „Centenarul Unirii și Basarabia”.
Redăm integral conținutul Declarației:
„ALIANŢA PENTRU CENTENAR
DECLARAŢIE PRIVIND DREPTURILE ROMÂNILOR DIN UCRAINA
Noi, reprezentanţi ai societăţii civile româneşti din Ţară şi din afara graniţelor actuale, reuniţi astăzi, 20 august 2017, la Palatul Parlamentului din Bucureşti, în conferinţa CENTENARUL UNIRII ŞI BASARABIA şi constituiţi în ALIANŢA PENTRU CENTENAR
Ataşaţi principiilor de solidaritate şi unitate românească;
Călăuziţi de exemplul tuturor generaţiilor de români care s-au sacrificat pentru afirmarea şi consolidarea naţiunii române;
Determinaţi să ne conjugăm eforturile pentru ca românii din jurul graniţelor, fie ei din teritorii istorice româneşti, precum Bucovina de Nord, ţinutul Herţei, nordul şi sudul Basarabiei, Maramureşul de Nord, fie din alte regiuni unde formează minorităţi istorice, să beneficieze de drepturile civile, culturale şi politice specifice la standardul oferit de România minorităţilor sale;
CEREM:
- Menţinerea şcolilor cu predare în limba română din Ucraina şi încetarea oricăror încercări de a le închide.
- Redeschiderea tuturor şcolilor cu predare în limba română care au fost închise în Ucraina din anul 1991 până în prezent.
- Încetarea separărilor false de tip sovietic pe care autorităţile ucrainene le practică între „români”, „moldoveni” şi „volohi” şi recunoaşterea faptului că indiferent de denumire, este vorba de aceeaşi limbă şi etnicitate, deci de aceeaşi minoritate naţională.
- Adoptarea de către Rada din Kiev a unei noi legi a limbilor minoritare şi regionale care să acorde acest statut limbii române, fără false distincţii privind o inexistentă „limbă moldovenească”, şi care să dispună folosirea limbii române în administraţie şi justiţie în localităţile unde vorbitorii de limbă română, indiferent cum se autodenumesc, reprezintă cel puţin 20% din totalul locuitorilor.
- Alocarea de către statul român a fondurilor necesare deschiderii casei memoriale/muzeului „Aron Pumnul” la Cernăuţi.
De asemenea, organizaţiile reunite în ALIANŢA PENTRU CENTENAR îşi promit sprijin reciproc pentru realizarea proiectelor unioniste proprii sau a celor culturale ori sociale cu impact identitar.
Palatul Parlamentului,
București, 20 august 2017”.