În anul Centenarului Marii Uniri, la 77 de ani de la intrarea României în lupta pentru eliberarea Basarabiei, ostașii români au fost comemorați la Cimitirul de Onoare al Eroilor Români de la Țiganca.
La evenimentul organizat de Institutul „Frații Golescu”, Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina, Asociaţia Europeană de Studii Geopolitice şi Strategice „Gheorghe I. Brătianu”, sub egida Alianței pentru Centenar, au participat români de pe ambele maluri de Prut, mulți dintre ei îmbrăcați în port popular.
Slujba de pomenire a fost oficiată de un sobor de preoți de la Mitropolia Basarabiei, în frunte cu P.S. Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud.
Au luat cuvântul parlamentarul Daniel Gheorghe, Iulia Modiga, consilier în cadrul Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, cu un mesaj din partea ministrului pentru românii de pretutindeni, doamna Natalia-Elena Intotero, președintele Institutului „Frații Golescu”, Mihai Nicolae, președintele Consiliului Național al Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina, Marian Clenciu, președintele Asociaţiei Europene de Studii Geopolitice şi Strategice „Gheorghe I. Brătianu”, Constantin Corneanu, președintele Acțiunii 2012, George Simion, care i-a îndemnat pe cei prezenți să participe la Adunarea de la Alba Iulia, din 1 iulie, starețul Mănăstirii „Eroii Neamului”, cu hramul „Înălțarea Domnului”din satul Ţiganca, preotul Daniel Andrian, preotul paroh Sergiu Matei de la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din satul Peresecina, raionul Orhei, poetul Virgil Ciucă.
Elevi din Peresecina și din Tighina au cântat piese patriotice, au recitat din Grigore Vieru și George Coșbuc, iar un reprezentant al Mișcării Civice Tinerii Moldovei a interpretat Rapsodia Română nr. 1 a lui George Enescu. Îndrăgita cântăreață de muzică folk Maria Gheorghiu, dar și interpreta de muzică populară Suzana Popescu i-au emoționat pe cei adunați la cimitir cu un moment artistic de excepție.
La comemorare au fost prezenți și membri ai Clubului de Istorie Militară, care, grație uniformelor, au fost unii dintre cei mai fotografiați participanți.
Deși la eveniment au fost invitați toți directorii de unități de învățământ care au primit din partea Guvernului României microbuze școlare, numai conducerea instituțiilor de învățământ din regiunea transnistreană a ajuns la Țiganca.
În încheierea manifestațiilor a fost desfășurat pe deal un steag tricolor de 100 de metri și a fost intonat imnul „Deșteaptă-te, române!”.
Bătălia de la Țiganca a însemnat începutul Campaniei din Est a Armatei Române. Luptele grele care s-au purtat între 22 iunie – 16 iulie 1941 pentru traversarea Prutului au adus moartea unui număr atât de mare de ostași români, încât Țiganca a fost considerată cea mai sângeroasă luptă purtată pentru reîntregirea Țării. Analele armatei au consemnat 3.382 de morți, 7.962 de răniți și 3.492 de dispăruți. Oștenii au îndeplinit întocmai ordinul de luptă din 22 iunie 1941: „Înainte! Fiți mândri că veacurile ne-au lăsat aici strajă dreptății și zid de cetate creștină. Fiți vrednici de trecutul românesc!”.
Foto: Iulia Modiga/InfoPrut