Deportările organizate de sovietici „au lovit în fundamentele românești, au lovit în tot ceea ce era cât mai aproape de cultura și valorile românești” pentru că deportați au fost toți cei incomozi regimului sovietic: intelectuali, gospodari, profesori, foști funcționari ai administrației românești, ziariști, foști ofițeri în Armata română. În urmă a rămas „o Moldovă în care oamenii și-au pierdut punctele de orientare, și-au pierdut liderii comunităților”, fiindcă „au fost deportați cei mai buni”. Declarațiile îi aparțin premierului Pavel Filip și au fost făcute vineri la Chișinău, în cadrul ceremoniei de comemorare a victimelor deportărilor staliniste.
„Ne întrebăm adesea de ce nu reușim anumite lucruri sau de ce rămânem în urma altor țări. Răspunsul este simplu – pentru că au fost ridicați cei mai buni, cei care ne puteau călăuzi mai departe. Au fost deportați pentru ca cei rămași să poată fi mai ușor manipulați și reduși la tăcere”, a spus primul ministru.
Deportările în masă din stânga Prutului au avut loc în trei valuri succesive – două în anul 1949 și unul în 1951. Cunoscute sub denumirea de „IUG”, deportările din 5-6 iulie 1949 reprezintă cel de-al doilea și cel mai mare val de deportări. Victimele deportărilor staliniste sunt comemorate în fiecare an, la data de 6 iulie, aceasta fiind declarată zi de doliu național.
Potrivit autorităților de la Chișinău, în Republica Moldova mai sunt 8000 de supraviețuitori ai deportărilor.