„E important să nu se aștearnă uitarea peste viețile distruse și durerea care au cuprins aceste meleaguri”, a scris ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, cu referire la împlinirea a 69 de ani de la cel de-al doilea val de deportări staliniste în masă. 11.293 de familii de basarabeni, cu un număr total de 35.050 de persoane, au fost deportate în noaptea de 5 spre 6 iulie în regiuni din Siberia, Extremul Orient şi Kazahstan.
„E important să nu se aștearnă uitarea peste viețile distruse și durerea care au cuprins aceste meleaguri. Astăzi se împlinesc 69 de ani de la cel de-al doilea şi cel mai mare val al deportărilor staliniste din Basarabia şi Nordul Bucovinei (5-6 iulie 1949). Peste 35.000 de persoane, majoritatea femei şi copii, au fost trimise în cele mai îndepărtate regiuni ale fostei Uniuni Sovietice, în Siberia sau Kazahstan. În stațiile de cale ferată, membrii fiecărei familii erau separați în felul următor: capii de familii într-o parte, tinerii peste 18 ani în altă parte, iar femeile cu copii mici și bătrânii – aparte. A urmat îmbarcarea în vagoanele de marfă, câte 70-100 persoane, fără apă și hrană. Pe unele vagoane scria: «Tren cu muncitori români care au fugit din România, de sub jugul boierilor, ca să vină în raiul sovietic. Ieșiți-le în cale cu flori!». Să fim feriți în veci de așa «rai»!”, a transmis pe contul său de Facebook ambasadorul Daniel Ioniță.
Cel de-al doilea val de deportare în masă din RSSM, cunoscut sub denumirea codificată Operaţiunea „Sud”, și-a propus colectivizarea ţăranului liber basarabean, scrie Historia. La realizarea operaţiunii au participat 4.496 de persoane din grupurile operative (dintre care 484 din RSSM şi 4.012 trimise din alte republici unionale), 13.774 de soldaţi şi ofiţeri ai Ministerului Securităţii de Stat al RSSM, 24.705 activişti sovietici şi de partid. În total, 42.975 de executori. Au fost folosite 4.069 de camioane, dintre care 1.506 ale administraţiei locale şi 2.563 aduse de la Odesa.