S-a dat start primului Congres al Reîntregirii neamului românesc. Sute de reprezentanți din Republica Moldova, România, dar și alte teritorii istorice românești, și-au dat azi întâlnire la Iași, pentru a participa la eveniment, transmite 10TV.
Subiectul principal al Congresului este Unirea dintre Republica Moldova şi România ca Proiect de Țară. Manifestarea este organizată cu scopul de a promova mesajele de reîntregire a neamului românesc.
Sute de localităţi din Republica Moldova s-au înfrăţit cu altele similare din România şi multe altele urmează să o facă. Pe baza acestor înfrăţiri nu s-au închegat doar relaţii de prietenie şi schimburi de experienţă administrativă, ci s-au asigurat şi finanţări pentru proiecte importante aparţinând autorităţilor locale din Republica Moldova.
Iaşiul, împreună cu edilul de acum, primarul Mihai Chirica, şi-a asumat un rol major şi se află în prim planul activităţilor unioniste.
Consilierii locali din capitala Republicii Moldova au trecut peste orice fel de competiţie politică şi au dat curs susţinerii primului Congres al Reîntregirii Neamului, primul congres în care toţi cei care au susţinut şi susţin procesul de Unire al României cu Republica Moldova îşi vor face prezenţa.
De altfel, nu este primul eveniment ce are ca principal scop promovarea acestui proiect.
„Vine, să spunem, ca un preambul pentru Ziua Limbii Române, de la sfârșitul lunii august. Dorința noastră este ca după susținerea acestui Congres al Reîntregirii Neamului, care este primul congres de altfel la nivel universal, dorința noastră este să atragem cât mai mulți din diaspora românească, de oriunde se află ea, delegații consistente din Republica Moldova și Bucovina”, a spus primarul orașului Iași, Mihai Chirica.
Iaşiul a asigurat în timpul Marşului Centenar suport logistic prin menţinerea în permanenţă a unui muzeu mobil dedicat luptei românilor pentru dreptul istoric de a trăi împreună, fie că a fost vorba de Unire, fie că a fost vorba de apărarea pământului strămoşesc.