Deputatul în Parlamentul de la București Daniel Gheorghe consideră că cele 35 de interdicții aplicate de Poliția de Frontieră a Republicii Moldova cetățenilor români din Marșul Centenarului reprezintă un abuz al guvernării de la Chișinău, care „își arată disprețul total față de România”.
„Statul român are obligația să ceară în regim de urgență lămuriri de la statul moldovean cu privire la ceea ce se întâmplă cu zecile de cetățeni români opriți de grănicerii moldoveni la granița de la Prut. Doresc sa amintesc faptul că la linia de frontieră pot fi oprite doar persoanele suspecte de anumite infracțiuni ori care au condamnări pentru fapte penale, persoanele care se angajează în comportamente violente ori cele care care sunt puse sub interdicție prin decizie a instantelor. Nu știu să existe între acești oameni care vor să sărbătorească Centenarul Marii Uniri indivizi certați cu legea ori pasibili de fapte grave. Starea de tensiune care s-a creat în mod anormal, la vama, ca urmare a abuzului guvernului de la Chișinău de a interzice trecerea frontierei, pe fondul unui marș comemorativ pur simbolic fără nicio implicație separată, folosește în mod sigur exclusiv instigarilor antiromânești din Republica Moldova. Prin astfel de abuzuri, regimul politic de la Chișinău își arata disprețul total față de România, țara soră și națiunea care a salvat Republica Moldova de la colaps economic. Guvernul României are datoria de a cere clarificări cu privire la aceasta situație umilitoare pentru niște cetățeni români și care pare a fi o tentativa a autorităților de peste Prut de a cauta pretexte pentru stricarea relației cu România și chiar pentru a da naștere unei stări de tensiune latentă și totală neîncredere reciprocă pe care nu și-o dorește nimeni! Nu știu, dar guvernul de la București se mai ocupa cu apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor români?”, întreabă parlamentarul pe contul său de Facebook.
Participanții în Marșul Centenarului încearcă din nou să treacă Prutul. 35 dintre aceștia, cetățeni ai României, au primit luni interdicții de intrare pe teritoriul Republicii Moldova. Cel mai mic dintre aceștia are 6 ani și a venit din Strasbourg împreună cu mama lui și cu sora de 12 ani special pentru a merge pe jos până la Chișinău.
De două nopți, unioniștii stau în corturi în vama Albița.
Marșul Centenarului a pornit pe 1 iulie din Alba Iulia, a traversat sute de localități din România, iar pe 1 septembrie urmează să aibă drept destinație finală Chișinăul.