Consulul general al României la Cernăuți, Eleonora Moldovan, și-a încheiat misiunea diplomatică.
„Vă mulțumesc pentru colaborarea bună pe care am avut-o în perioada mandatului meu de consul general al României la Cernăuți, timp de 5 ani și trei luni. Consulatul General al României la Cernăuți a încercat să răspundă la toate solicitările dvs., ne-am dorit, în această perioadă, să fim deschiși în dialog cu dvs. Vă mulțumesc pentru modul constructiv în care ați ales să răspundeţi invitațiilor noastre de a promova valorile românești, europene în Ucraina, de a clădi și reclădi punți de legătură între statele și popoarele noastre, la nivel regional. Mulțumesc de asemenea domnului ambasador Cristian Leon-Țurcanu, Ambasadei României la Kiev, colegilor de la Consulatul General României la Odessa, Consulatul României de la Solotvino, Centralei MAE, comunității românești din regiunea Cernăuți, instituțiilor și autorităților județene și locale din România, autorităților ucrainene, universitarilor români și ucraineni,mass media, echipei Consulatului General al României la Cernăuți, pentru sprijinul acordat în exercitarea atribuțiilor asumate. În următoarea perioada, conducerea Consulatului va fi preluată de noul consul general Irina-Loredana Stănculescu, căreia îi doresc mult succes în activitate. Rămas bun, prieteni români și ucraineni”, se spune într-un mesaj de rămas-bun al consulului general Eleonora Moldovan, postat pe pagina de Facebook a instituției diplomatice acreditate la Cernăuți.
Diplomat de carieră, Eleonora Moldovan a fost numită consul general al României la Cernăuti pe 27 noiembrie 2012.
A absolvit Şcoala Normală din Sighetul Marmaţiei, în 1995. Licenţiată în istorie, a absolvit Facultatea de Istorie a Universitătii Naţionale „Iurii Fedkovici” din Cernăuti.
Este doctor în istorie, în noiembrie 2008, a susţinut teza de doctorat la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava. Titlul tezei de doctorat – „Partidul Naţional Român din Bucovina”.
A publicat mai multe materiale şi articole în România şi Ucraina, pe problematica minorităţilor naţionale din Bucovina.
În prezent, cei peste 500.000 de români din Ucraina sunt supuși unui proces tot mai accentuat de deznaționalizare. Autoritățile ucrainene insistă asupra suprimării învățământului gimnazial, liceal, profesional-tehnic și universitar în limba română și înlocuirea acestuia cu învățământ în limba ucraineană, prin noua Lege a educației, adoptată în septembrie 2017.