Rusia își exercită controlul asupra Republicii Moldova prin intermediul Gazprom, companie ale cărei interese au fost mereu strict politice și marginal economice. Aceasta este una dintre concluziile prezentate de mai mulţi experţi din România, Ucraina şi Republica Moldova, care au analizat tendinţele de pe piaţa de energie în cadrul unei conferinţe organizate de IDIS Viitorul.
„Sectorul energetic crează cea mai mare provocare şi vulnerabilitate pentru RM, dat fiind că peste 85% din energia primară consumată provine dinafara teritoriului controlat de autorităţi, iar 100% din toate gazele naturale sunt procurate de la Gazprom, prin compania ”Moldovagaz”. Relaţiile acestor companii cu Guvernul RM sunt tradiţional instabile şi ambigue, compania fiică a concernului rus operând mai degrabă ca un stat în stat”, a spus Igor Munteanu, directorul executiv al IDIS, citat de TVR Moldova.
Potrivit lui Andrey Chubyk, directorul Global Center XXI de la Kiev, Republica Moldova şi Ucraina se confruntă cu probleme similare privind şantajul energetic din partea Federaţiei Ruse, iar în acest sens este ecesar ca cele două state să-şi consolideze eforturile pentru a face faţă provocărilor ulterioare. În viziunea lui Chubyk, și proiectul gazoductului Nord Stream, destinat aprovizionării cu gaze a Germaniei și care leagă portul rusesc Vyborg de portul german Greifswald, este folosit ca instrument de şantaj împotriva Republicii Moldova şi Ucrainei.
Victor Parlicov, expertul IDIS „Viitorul” a declarat că proiectul rusesc de livrarea a gazelor în Balcani, Turkish Stream, va pune în dificultate Republica Moldova. „În primul rând, Federaţia Rusă va specula cu datoria malului stâng a Nistrului de 7 miliarde de lei, care continuă să se acumuleze”, a punctat acesta.
Interconectarea energetică și cu rețelele de gaz dintre Republica Moldova cu România va reduce dependența de Rusia. Noile interconectări presupun, implicit, legarea de rețele continentale de transport de gaze și electricitate la nivelul UE, în care gazul și energia electrică sunt comercializate în mod liber pe întreg teritoriul Europei.
Operatorul național al României de transport al gazelor, Transgaz, a devenit recent acționarul Vestmoldtransgaz. Potrivit declarațiilor făcute de Ion Sterian, directorul general Transgaz, Republica Moldova va fi conectată la rețeaua europeană de gaze cel târziu în prima parte a anului 2020. Transgaz România ar putea primi fonduri europene nerambursabile în valoare de 46 de milioane de euro pentru a creşte capacitatea conductei care va transporta gaze spre Republica Moldova.