630 de mii de persoane în vârstă de 60 de ani şi peste sunt în Republica Moldova, ceea ce constituie 17,7% din numărul total al populaţiei. Aproximativ 60% din numărul total al vârstnicilor sunt femei, iar 56,6% locuiesc în mediul rural. Fiecare a treia persoană are între 60-64 ani, iar 13,2% au depăşit vârsta de 80 de ani.
Potrivit datelor prezentate de către Biroul Naţional de Statistică în contextul Zilei internaționale a persoanelor vârstnice, marcată anual pe 1 octombrie, în mediul urban predomină vârstnicii de până la 69 de ani, iar în mediul rural cei de 70 ani şi mai mult. Ponderea persoanelor în vârstă de peste 60 de ani este în creştere continuă. În anul 2017, coeficientul de îmbătrânire al populaţiei a înregistrat o majorare, comparativ cu anul precedent, cu 0,5 puncte procentuale, ceea ce corespunde unui nivel înalt de îmbătrânire demografică. În 2016, coeficientul de îmbătrânire din mediul urban l-a depăşit pentru prima dată pe cel din mediul rural, tendinţă care a continuat şi în 2017.
Dacă la naştere raportul dintre bărbaţi şi femei în anul 2017 a fost de 106 băieţi la 100 fete, atunci pentru persoanele de 60 de ani şi peste, acest raport se micşorează de aproape 1,6 ori, constituind 67 bărbaţi la 100 femei. În prezent, durata medie a vieţii femeilor ce au atins vârsta de 60 de ani constituie 20,5 ani, iar a bărbaţilor – 16,4 ani. Speranţa de viaţă la vârstnicii din mediul urban este mai mare cu 2,6 ani decât la cei din mediul rural, fiind respectiv de 20,3 şi 17,7 ani. Mortalitatea la bărbaţii vârstnici o depăşeşte pe cea a femeilor. Principalele cauze ale mortalităţii vârstnicilor sunt bolile aparatului circulator şi bolile aparatului digestiv.
Ziua internaţională a persoanelor vârstnice este marcată în fiecare an la 1 octombrie pentru promovarea drepturilor persoanelor de vârsta a treia, prin încurajarea de a participa activ la viaţa economică, politică, socială şi culturală, dar şi pentru promovarea unei imagini pozitive a îmbătrânirii, lipsită de discriminare, prin incluziune socială.
Sărbătoarea vârstnicilor a fost instituită la 14 decembrie 1990 de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, în baza Rezoluţiei nr. 45/106. A fost iniţiată în 1982 prin elaborarea unui Plan internaţional de acţiune privind ajutorarea persoanelor în vârstă. Planul a fost adoptat în acelaşi an de către Adunarea Mondială privind Îmbătrânirea şi aprobat de către Adunarea Generală a ONU.
În 2002, a doua Adunare Mondială privind Îmbătrânirea a adoptat Planul internaţional de acţiuni privind îmbătrânirea, pentru a răspunde provocărilor cu care se va confruntă populaţia în vârstă în secolul al XXI-lea, şi, totodată, pentru a promova dezvoltarea unei societăţi pentru toate vârstele.
Printr-o serie de rezoluţii ulterioare, Adunarea Generală a ONU şi Consiliul Economic şi Social au cerut guvernelor statelor membre ONU să elaboreze cu prioritate programe vizând sprijinirea persoanelor de vârsta a treia. În acest sens, în cadrul guvernelor statelor lumii au fost înfiinţate departamente specializate pe acest gen de probleme.
Potrivit ONU, la nivel mondial, populaţia de peste 60 de ani este estimată să ajungă la 1,4 miliarde în 2030. La nivel european, speranţa de viaţă atinge, în 2050, valoarea medie de 81 de ani la femei şi 75 de ani la bărbaţi.