Autoritățile de pe ambele maluri ale Prutului au depus până acum 241 de proiecte în cadrul Programului Operaţional Comun România-Republica Moldova 2014-2020, finanțat de UE cu 81 de milioane de euro.
Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice de la București, care este autoritate de management în cadrul acestui program, transmite că 162 de proiecte depuse sunt de tip SOFT (proiecte care nu au o componentă de infrastructură sau valoarea acestei componente este mai mică de un milion de euro) şi alte 79 vizează apelul de proiecte HARD (proiecte care au o componentă de infrastructură de cel puţin un milion de euro), scrie Ziarul de Gardă.
Proiectele depuse reprezintă parteneriate între beneficiarii eligibili din România (judeţele Botoşani, Iaşi, Vaslui sau Galaţi) şi Republica Moldova.
Cele care au drept obiect investiţii de tip SOFT se adresează domeniului educaţiei, cercetării şi inovării, promovării şi conservării patrimoniului şi dezvoltării infrastructurii transfrontaliere. Au fost depuse, de asemenea, proiecte prin care se solicită finanţare pentru dezvoltarea serviciilor de sănătate, pentru prevenirea dezastrelor naturale şi pentru lupta împotriva crimei organizate şi cooperare poliţienească.
Proiectele de tip HARD se adresează investiţiilor în domeniul promovării şi conservării patrimoniului, infrastructurii transfrontaliere şi sănătăţii.
Documentele depuse sunt în etapa de verificare administrativă şi a eligibilităţii, urmând a fi evaluate din punct de vedere tehnic şi financiar doar proiectele care corespund criteriilor administrative şi de eligibilitate.
Programul Operaţional Comun România-Republica Moldova 2014-2020 este finanţat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate şi se adresează zonei aflate la frontiera dintre România şi Republica Moldova. Alocarea financiară a Uniunii este de 81 de milioane de euro.