Prima rută turistică comună dintre România şi Republica Moldova, „Ruta Voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt”, va fi realizată până la sfârşitul lui 2018.
Aceasta va străbate 19 localități și 5 domenii viticole, oferindu-le turiștilor o lecție de istorie și de spiritualitate. Subiectul a fost discutat la o întrevedere a ministrului Economiei și Infrastructurii de la Chişinău, Chiril Gaburici, cu ministrul Turismului din România, Bogdan Gheorghe Trif, la București, transmite IPN.
Ruta va oferi turiștilor o lecție de istorie și de spiritualitate prin intermediul obiectivelor turistice reprezentate de mănăstirile ctitorite, cetățile fortificate de Marele Voievod, hrubelor vechi de peste 500 de ani, care se păstrează și astăzi. Nu în ultimul rând, şi muzee în cadrul cărora sunt organizate expoziții cu artefacte din timpul domniei voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt.
„Cred cu tărie că «Ruta turistică a Voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt în România și în Republica Moldova» este încă un pas important spre dezvoltarea unui sector al turismului competitiv și durabil între țările noastre, va fi un generator de creștere economică și promovare a turismului de pe ambele maluri ale Prutului. Sunt convins că turiștii vor descoperi multe locuri frumoase și pitorești în țara noastră, dar și tradiții cu care Moldova se mândrește”, a menționat Chiril Gaburici, citat într-un comunicat de presă al Ministerului.
Rutele turistice comune vor fi promovate la Forumul consultativ Anual al Rutelor Culturale ale Consiliului Europei, ce va fi organizat de Ministerul Turismului, la Sibiu, în perioada 2-4 octombrie 2019.
Echipa Ministerului Turismului din România va efectua o vizită de lucru la Chișinău, pentru a discuta despre domeniile de interes comun și perspectivele de cooperare pentru viitor.