A trăit să vadă România liberă, după ce înainte a cunoscut, în mod direct, ororile comunismului. Astăzi, la vârsta de 99 de ani, încă se mai întreabă dacă jertfa întregii sale familii pentru ţară şi libertate a meritat. Elena Ion Arnăuţoiu este sora liderilor grupării anticomuniste Haiducii Muscelului, partizanii care au rezistat cel mai mult în Munţii Făgăraș, după instaurarea comunismului, în anii ’50. Simte că are o datorie să spună generaţiei de astăzi ce a însemnat lupta împotriva comunismului, dar şi ce a pierdut România astăzi.
La Nucşoara, în județul Argeș, s-a dat cea mai lungă rezistenţă anticomunistă din România şi Europa. Asta o demonstrează victimele care au fost lovite crunt de represiunile comuniste din anii ’50. Un exemplu viu este Elena Arnăuțoiu, singura femeie veteran de război, care a a ieșit în public la 99 de ani să-și spună povestea cutremurătoare și să participe la inaugurarea monumentului ,,Haiducii Muscelului”, realizat în memoria familiei sale.
Memorialul Închisoarea Piteşti, Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România, Primăria Nucşoara și Platforma Unionistă Acțiunea 2012 au inaugurat sâmbătă, 22 decembrie, monumentul „Haiducii Muscelului”, realizat în memoria familiei Arnăuţoiu, din satul Nucşoara. La eveniment au participat, printre alţii, Elena Ion Arnăuţoiu, sora fraţilor Arnăuţoiu, şi Sergiu Rizescu, fost deţinut politic.
Acțiunea a debutat în zorii zilei cu o o slujbă de pomenire a celor care au făcut parte din grupul de rezistenţă Haiducii Muscelului şi a continuat cu intervenţiile invitaţilor.
Monumentul, în formă de cruce brâncovenească, din piatră de calcar este aplasat pe fostul teren al familei Arnățoiu din satul Nucșoara. Elena Ion Arnăuţoiu, sora partizanilor Toma şi Petre Arnăuţoiu, a vorbit despre întâlnirea cu mama sa Laurenţia, în penitenciarul Jilava, în timpul detenţiei: „La închisoare, mama a cerut să fie în aceeaşi celulă cu mine. Când ne-am revăzut, mama m-a îmbrăţişat şi nu îmi mai dădea drumul din braţe… I-am sărutat mâna mamei, iar gardienii m-au întrebat de ce am făcut asta şi mi-au spus că mă bagă la carceră. Nu am ştiut că nu e voie să sărut mâna mamei mele, cea căreia îi datorez toată viaţa mea”.
Elena Arnăuţoiu a petrecut în total şapte ani în închisorile comuniste.
Toma şi Petre Arnăuţoiu au fost capturaţi în noaptea de 19 spre 20 mai 1958 de Securitate, după 9 ani de căutări, după ce au fost trădaţi de către Grigore Poinăreanu, fost coleg de şcoală şi bun prieten cu Toma Arnăuţoiu. Toma Arnăuţoiu, Petre Arnăuţoiu şi alţi 14 oameni care i-au ajutat în timpul anilor de prigoană au fost condamnaţi la moarte de către Tribunalul Militar al Regiunii a II-a şi executaţi în noaptea de 18 iulie 1959, la Penitenciarul Jilava.