Personalitatea lui Cristea Sandu Timoc va fi evocată luni, 29 ianuarie, ora 18:00, la Clubul Ţăranului din Bucureşti. Evenimentul este organizat de Institutul ,,Fraţii Golescu” pentru românii din străinătate. Invitatul special al manifestației este dr. Robert Stănciugel, care a îngrijit lucrarea „Prizonier în țara mea”, o carte-document sub forma unui interviu cu Cristea Sandu Timoc.
Cristea Sandu Timoc și-a dedicat viața renașterii naționale a românilor din Timoc. Născut (8 sept. 1916) în com. Zlocutea, se refugiază în anul 1939 în România în urma unui proces în care este acuzat de propagandă românească. Între 1942-1944 este președintele „Comitetului Timocean”. Lucrează în ministerul de externe român, raportând direct mareșalului Ion Antonescu. Arestat în 1953 pentru „activitate intensă împotriva clasei muncitoare”, este condamnat la 6 ani temniță grea. Participă la fondarea ASTREI bănățene, devenind secretarul ei general. În această funcție a patronat cele 14 ediții ale simpozionului „Identitatea culturală a românilor”. Debutează ca scriitor în 1936, iar în 1943 publică prima sa carte: „Poezii populare de la românii din Valea Timocului”.
Încrederea sa în viitorul românilor uitați din Craina, cărora Serbia le zice „vlași”, dar care se autodefinesc ca „rumâni”, a rămas neclintită pe parcursul unui întreg secol.