Departamentul de Stat al SUA s-a pronunțat pe marginea crizei politice de la Chișinău, menționând că voința populației Republicii Moldova, exprimată în alegerile parlamentare din 24 februarie, trebuie respectată fără ingerințe.
„SUA invită toate partidele din Republica Moldova să manifeste reținere și să se pună de acord asupra unui parcurs mai departe, prin dialog politic. Alegerile parlamentare din 24 februarie au fost competitive și au respectat drepturile fundamentale. Voința populației Republicii Moldova, exprimată în acele alegeri, trebuie respectată fără amestec. Asigurarea unui viitor prosper și democratic pentru Moldova și cetățenii săi este un obiectiv comun, pe care Statele Unite vor continua să îl sprijine”, se arată într-un comunicat emis duminică de Departamentul de Stat.
Vineri, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a emis o decizie conform căreia președintele Igor Dodon era obligat să dizolve Parlamentul în data de 8 iunie, deoarece a depășit termenul de 90 de zile de la alegeri pentru formarea unui Guvern.
Sâmbătă, Igor Dodon a decis să nu dizolve Parlamentul. A fost aleasă șefa Parlamentului, Zinaida Greceanîi, Maia Sandu fost numită în funcția de prim-ministru și noii membri ai Guvernului au depus jurământul de învestire. Ulterior, Curtea Constituțională (CCM) a declarat neconstituțională toată activitatea Parlamentară efectuată sâmbătă.
Duminică, CCM a decis suspendarea din funcție a președintelui Igor Dodon și numirea prim-ministrului Pavel Filip în funcția de președinte interimar al Republicii Moldova, acesta dizolvând ulterior Parlamentul. De asemenea, Pavel Filip a semnat decretul de organizare a alegerilor anticipate în data de 6 septembrie.