Într-un articol publicat de portalul de ştiri rusesc Rosbalt.ru se menţionează că în Rep. Moldova a fost creat un grup de iniţiativă „Anul 1812” pentru a comemora agresiunea Imperiului Ţarist asupra Basarabiei, lipsindu-i astfel pe moldovenii din stânga Prutului de posibilitatea de a-şi hotărî singuri soarta. Pe lângă faptul că evenimentele istorice din 1812 sunt prezentate într-un mod tendenţios ca fiind drept „o eliberare de sub jugul turcesc a Basarabiei” autorul articolului, Andrei Safonov, se arată îngrijorat de evoluţia evenimentelor din anul 2011: „trebuie să acţionăm imediat, fără să aşteptăm până când soldaţii români vor primi ordinul să treacă din nou Prutul”.
„Peste un an se vor împlini 200 de ani de la „unirea” (sic!) Basarabiei cu Imperiul Rus”. (Trebuie să amintim că nu există niciun act care să confirme voinţa moldovenilor din stânga Prutului de a se uni cu Imperiul Ţarist. Mai mult decât atât, la 26 octombrie 1812 s-a ţinut o şedinţă a Divanului în care boierii moldoveni s-au plâns că le-a fost răpită una dintre regiunile cele mai bogate ale Moldovei – Notă Info Prut).
„În 1812, forţele ruse conduse de câştigătorul bătăliei cu Napoleon, Mihail Kutuzov, a „eliberat” (sic!) teritoriul dintre Prut şi Nistru. Astfel viitoarea RSS Moldovenească a intrat în componenţa Rusiei. Astfel Rusia a câştigat, cu o lună înainte de declanşarea Marelui Război, bătălia de pe Dunăre, or în spatele Sublimei Porţi era vizibilă în mod clar umbra Franţei, care a încercat prin „cel de al doilea front” să atace dinastia Romanovilor încercuind forţele imperiale”.
În opinia autorului, „aderarea” (sic!) Basarabiei în componenţa Rusiei a fost sărbătorită în fiecare an ca „eveniment glorios” atât în perioada ţaristă, cât şi în cea comunistă: „Pacea de la Bucureşti, încununată cu biruinţa în gloriosul război ruso-turc din 1806-1812, a eliberat basarabenii de toate naţionalităţile de ocupaţia sângeroasă a sultanului” (Consecinţa acestei „eliberări” este consemnată de însuşi generalul rus Pavel D. Kiselev care scria că „locuitorii fugeau din Basarabia, fiindcă preferau administraţia turcească, chiar dacă dură pentru ei, administraţiei noastre” – Notă Info Prut).
„Când în anii ’90 la putere în Rep. Moldova au venit forţele unioniste totul a început să se schimbe. Intrarea Basarabiei în componenţa Rusiei a fost etichetată drept anexiune şi ocupaţie, care a desprins Basarabia de trupul naţiunii române” (De-a lungul secolelor frontierele Moldovei au fost foarte mobile. Juridic vorbind între Rep. Moldova, şi mai cu seamă între RSS Moldovenească şi Principatul Moldovei nu există o legătură de succesiune, deoarece pierderea Basarabiei nu a împiedicat existenţa Principatului Moldovei în continuare timp de 50 de ani, acesta încetându-şi existenţa abia în ianuarie 1862, când s-a unit cu Principatul Munteniei, dând naştere României – Notă Info Prut).
„Paralel cu aceste evenimente, în luna aprilie a.c. a fost constituită Platforma Civică „Acţiunea 2012” – „o coaliție de organizații non-guvernamentale și grupuri de inițiativă care susțin unirea Republicii Moldova cu România și militează pentru realizarea obiectivului generațiilor trecute, prezente și viitoare de regăsire a românilor de pe cele două maluri ale Prutului în cadrul aceluiași stat”.
„De asemenea, guvernul român a oferit pentru anul şcolar 2011-2012 un număr de 2150 de burse – cu 100 de locuri mai multe decât în anul precedent. Sigur că asistăm la un eveniment grav. În Republica Moldova se desfăşoară pregătirile pentru unirea fostei RSS Moldoveneşti cu România”.
„A doua linie pe care se desfăşoară aceste pregătiri este biserica. Deja de câţiva ani în Rep. Moldova a fost înregistrată Metropolia Basarabiei, subordonată Patriarhiei Române. Misiunea sa este de a „rupe” (sic!) câte mai multe parohii de la Mitropolia Moldovei, parte a Bisericii Ortodoxe Ruse” (Mitropolia Basarabiei este o biserică ortodoxă autonomă, de stil vechi, în cadrul Patriarhiei Române, reactivată pe 14 septembrie 1992. Mitropolia Basarabiei este recunoscută oficial drept succesoare spirituală, canonică, istorică a Mitropoliei Basarabiei care a funcţionat până în anul 1944 inclusiv. Autorităţile Republicii Moldova au refuzat iniţial recunoaşterea Mitropoliei Basarabiei, supunând credincioşii şi clericii ei persecuţiei metodice şi sistematice. La 26 ianuarie 1999 Mitropolia Basarabiei s-a adresat Curţii Europene a Drepturilor Omului, reclamând încălcarea dreptului la libertate religioasă de către autorităţile Republicii Moldova. Mitropolia Basarabiei a fost reprezentantă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de deputatul basarabean Vlad Cubreacov şi avocatul americano-britanic John Warwick Montgomery. Curtea Europeană a Drepturilor Omului din Strasbourg a constatat încălcarea prevederilor articolelor 9 şi 13 ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului de către autorităţile Republicii Moldova şi a dispus recunoaşterea Mitropoliei Basarabiei, obligând Republica Moldova la plata de daune morale în valoare de 20.000 euro. Această decizie a dus la recunoaşterea Mitropoliei Basarabiei de către autorităţile de la Chişinău – Notă Info Prut).
„Pe parcursul anilor viitori, coaliţia „Anul 1812” intenţionează să desfăşoare diferite evenimente pentru a sensibiliza opinia publică despre pericolele ocupaţiei ruseşti. Această problemă nu este strict „moldovenească”, ea afecteză interesele Rusiei, Ucrainei şi Transnistriei, deoarece este vorba despre o posibilă retrasare a hărţii politice din sud-vestul Uniunii Sovietice”.
Comentând decizia Ministerul Educaţiei a Repunlicii Moldova privind tipărirea manualelor şcolare de istorie a românilor în parteneriat cu guvernul român, Safonov a menţionat că „figurat vorbind, pentru fiecare glonţ unionist trebuie să ripostăm cu torpile. Iată un exemplu din anul 1991 când Transnistria şi-a creat propriul sistem de învăţământ separat de cel al Republicii Moldova. Unul dintre primele acte ale ministerului educaţiei din „rmn” a fost eliminarea cursului de „Istoria românilor” introdus de Chişinău. Acest curs pornea de la premisa că a face parte din România este un beneficiu pentru Republica Moldova. El a fost imediat anulat şi interzis pentru a nu otrăvi minţile tinerilor transnistrieni cu naţionalismul şi unionismul românesc” (sic!).
„Astfel se mai pot edita atât în Rusia, cât şi în Ucraina milioane de exemplare de literatură care să combată tezele unioniste. Trebuie să finanţăm savanţi, politologi, jurnalişti care să combată ideile românizării folosind un limbaj simplu şi accesibil. Se pot edita lucrări istorice care să demonstreze „bineficiile” obţinute de fosta RSS Moldovenească ca parte integrantă la început a Imperiul Rus, iar mai apoi a URSS” (sic!) (RSS Moldovenească nu a fost niciodată parte componentă a Imperiului Rus. Ea a fost o republică constituentă a Uniunii Sovietice din 2 august 1940 până în 1941 şi din 1945 până în 1991, ca urmare a anexării provinciei româneşti Basarabia, cuprinsă între Prut şi Nistru. „Bineficiile” obţinute de pe urma anexării a acestui teritoriu s-au concretizat în deportarea a peste 35 de mii de localnici paşnici fiind catalogaţi drept „duşmani ai poporului” – Notă Info Prut).
„Toate acestea dovedesc un singur lucru: cum spectacolul începe cu un cuier, tot aşa şi războaiele se câştigă de pe băncile şcolare. Mai bine să prevenim şi să acţionăm acum, decât să aşteptăm al doilea ordin pentru soldaţii români „Treceţi Prutul!”, încheie autorul.
Foto: www.europalibera.org