,,Tu ce ai de pierdut fără hotarul de la Prut?” este ÎNTREBAREA adresată fiecărui cetățean care traversează unul din cele șase puncte de frontieră instalate de-a lungul hotarului dintre România și Republica Moldova. Întrebarea-mesaj vine după ore în șir pierdute în vamă, vine după lipsa oricăror acțiuni concrete din partea celor două Executive românești, vine după 28 de ani în care în Parlamentele de la București și Chișinău se vorbește în șoaptă sau deloc despre necesitatea realizării dezideratului național, a proiectului de țară – ReUnirea.
Societatea civilă unionistă, exemplu pentru demnitarii români
Ca urmarea a lipsei oricăror acțiuni concrete din partea autorităților centrale, societatea civilă unionistă acționează în vederea informării cetățenilor. Astfel, șase panouri informative au fost instalate la punctele vamale din România: Albița, Sculeni, Stânca, Rădăuți Prut, Galați și Oancea. Lucrările s-au desfășurat pe parcursul a trei luni de zile, iar suportul tehnic a fost oferit de o echipă de muncitori devotați, de administrațiile publice locale din România a localităților vizate, care au dat dovadă de toată deschiderea pentru realizarea acestui proiect la hotarul de la Prut, dar și de cetățenii de bună credință care au oferit suportul necesar implementării campaniei de informare. Toți, conștienți de necesitatea realizării dezideratului național au pus umărul pentru a duce această întrebare, de la Prut, la București sau Chișinău.
,,Tu ce ai de pierdut fără hotarul de la Prut? 416 zile pe an este timpul pierdut de un cetățean care traversează hotarul dintre România și Republica Moldova’‘, se arată pe unul dintre panourile afișate la inițiativa Asociației Tighina.
Același mesaj, dar de mici dimensiuni, poate fi văzut în punctele cheie de pe traseul Chișinău-București, dar și în locurile publice din localitățile de pe cele două maluri de Prut, sau unele mobile, lipite pe mașinile șoferilor. Internauții au primit cu laude inițiativa și au sugerat și autorităților Republicii Moldova să dea dovadă de deschidere pentru realizarea acestui proiect și în stânga Prutului sau chiar în toate localitățile celui de-al doilea stat românesc.
Ideea amplasării panourilor informative a venit după ce pe 20 martie a.c mai mulți veterani din războiul moldo-rus de la Nistru protestează în vama Giurgiulești pentru că nu sunt lăsați să treacă Prutul, înapoi în Republica Moldova. Motivul pentru care nu li se permite să se întoarcă din România, acasă? Aceștia se află în microbuzul de campanie al lui George Simion, cu mesajul „România MARE în Europa”. Ca urmare a interdicției primite și al acestui moment 0 în care s-au aflat mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova a fost luată decizia de a pune pe picioare, la Prut, o întrebare care își caută răspunsul de 28 de ani.