Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul Constantin Codreanu, a solicitat, de la tribuna Camerei Deputaților, printr-o declarație politică, trecerea Institutului Limbii Române (ILR) în coordonarea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni (MRP), se arată într-un comunicat de presă.
„După o analiză complexă a situației ILR și ținând cont de rolul și funcțiile pentru care a fost creat, precum și pentru evitarea oricăror paralelisme ori suprapuneri administrative, considerăm potrivit aducerea acestuia în coordonarea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni (MRP). În opinia noastră, aducerea ILR în coordonarea MRP ar avea cel puțin următoarele beneficii:
- MRP este ministerul de linie care gestionează problematica românilor de pretutindeni, deci nu ar mai exista intermediari;
- MRP poate utiliza instrumente diplomatice pentru dezvoltarea Proiectului LCCR și în alte țări;
- Experiența acumulată în dezvoltarea LCCR poate fi folosită în crearea unui program similar pentru comunitățile istorice din jurul granițelor și Balcani;
- Proiectele finanțate de MRP ar putea fi corelate cu LCCR; 5. MRP ar putea dezvolta diferite acțiuni proprii în colaborare cu profesorii LCCR, cu universitățile și cu lectorii;
- Atât lectoratele, cât și Proiectul LCCR reprezintă instrumente academice, calificate de învățare a limbii române și pot constitui resurse deosebit de valoroase pentru MRP.
Pentru aducerea ILR în coordonarea MRP este necesară adoptarea unei Hotărâri de Guvern pentru modificarea HG nr. 34/1999 și a HG nr. 837/2014. Intervin stăruitor pe lângă Guvernul României să examineze cu prioritate, până la alegerile prezidențiale, propunerea privind trecerea ILR în coordonarea MRP. În urma unei asemenea decizii toată lumea ar avea de câștigat. Cei mai în câștig însă ar fi românii de pretutindeni și copiii acestora. Mai ales în situația în care cunoaștem că de doi ani de zile numărul copiilor români născuți în străinătate îl depășește pe cel al copiilor născuți în România. Iar una dintre condițiile esențiale pentru revenirea în România a generațiilor de români născuți peste hotare este cunoașterea limbii române, un element esențial pentru reintegrarea lor în patria istorică.
Domnule Ministru pentru Relația cu Parlamentul, vă cer să trimiteți Guvernului textul acestei declarații politice în vederea examinării propunerii noastre oficiale de trecere a ILR în coordonarea MRP, astfel încât și proiectul Legii Bugetului de stat pe anul 2020 să reflecte această modificare benefică”, a declarat deputatul Constantin Codreanu.