După ce a pus mâna pe averea Brătienilor și după ilegalitățile comise la Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” (IEH), directorul adjunct Nicolae Brînzea încearcă să sară în barca liberală. Sculele din presă pun presiuni pe instituții, în beneficiul lui Brînzea, notează Romanian Global News.
Ce este nou în scandalul cu masonul-popă de la IEH
Văzând că guvernul care l-a protejat până în prezent este pe cale să cadă, Brînzea a sărit brusc în brațele unei mai vechi cunosțințe de-ale sale, de data asta de la Partidul Național Liberal. De curând, în biroul lui Brînzea de la sediul IEH a apărut deputatul Gigel Știrbu, pe care Brînzea încearcă să și-l fidelizeze, în perspectiva venirii la guvernare a PNL, care să-i asigure lui Brînzea continuarea jafului de pe „moșia” IEH.
Întrebarea este dacă Partidul Național Liberal se va compromite cu un individ ca Nicolae Brînzea? Va admite Ludovic Orban ca acela care a făcut praf averea Brătienilor să profite de relația cu Știrbu și să compromită demersurile PNL? Ce interese îi leagă pe Brînzea și pr. Știrbu? Vom vedea!
În același timp, popa Brînzea se gândește că directorul general al IEH, Eugen Popescu, aflat în concediu medical pentru o problemă dificilă de sănătate, ar putea reveni oricând la lucru, iar „moșia” lui Brînzea de la IEH ar putea să se evapore, popa pierzand funcția de director general interimar. În aceste condiții, scule ale intereselor lui Brînzea din presă au primit un nou „avânt”, făcând presiuni mediatice la Universitatea din Oradea, ca această instituție să-i anuleze diploma de licență directorului general Popescu. De ce? Pentru că așa vrea Brînzea …
Sculele din presă care cer acest lucru, ce coincidență, folosind cuvintele pe care le urla popa Brînzea prin IEH toată ziua, sunt doi indivizi cu o proastă reputație în presă și care se ocupă, de asemenea, în mod frecvent, de scandaluri și care, în setea lor de a servi „dreptatea și adevărul” la IEH, nu pomenesc un cuvințel despre ilegalitățile făcute de Nicolae Brînzea, ilegalități constatate de instanțe de judecată și reliefate de numeroase articole de presă. De ce oare? Cititorii noștri inteligenți, care știu averea lui Brînzea (sau care pot să o afle, analizând declarațiile de avere ale acestuia de pe site-ul Agentiei Naționale de Integritate), înțeleg imediat de ce….
Unul dintre ei este un individ numit Cătalin Antohe, care este vestit în breasla jurnaliștilor pentru „practicile” sale – de unde și porecla dată de colegii din presă, de „Pușculiță” – dar și pentru legăturile sale de toate felurile cu Nicolae Brînzea.
Înainte de emisiuni în care îl înfiera pe Popescu, acesta a fost văzut în compania lui Nicolae Brînzea, chiar în apropierea postului TV unde urma să își recite rolul.
Antohe și-a fabricat și un site unde a publicat mizeriile despre Popescu. Și pentru că nu-l băga nimeni în seamă, a găsit la B1 TV încă un individ de teapa sa, pe Tudor Barbu, fost jurnalist la TVR și pe vremea lui Ion Iliescu, apoi devenit OTV-ist și politician pe listele partidului lui Dan Diaconescu, fugit apoi la liberali, apoi din nou în jurnalism și tot așa, cu scandalul după el, de unde și porecla dată de colegi din presă de „Tudor Scandal”.
Aceștia doi, utilizând postul B1TV pe post de ciocan împotriva lui Popescu și pentru a face presiuni pe instituții în interesul lui Brînzea, fac presiuni și la Senatul Universitații din Oradea, pentru ca instituția să ia o măsură ilegală, eliminându-l astfel pe Popescu, actualul director general, cel care a adus salariul lui Brînzea, în limita prevăzută de lege, inclusiv prin hotărâri definitive ale instanțelor judecătorești.
Cine este Tudor Barbu, zis „Tudor Scandal”?
Tudor Barbu a mai lucrat pentru TVR, la inceputul anilor ’90, când înjura „golanii” din Piața Universității, în beneficiul lui Ion Iliescu, apoi a trecut la OTV, iar apoi a ajuns in Parlament, pe listele partidului lui Dan Diaconescu, trecând mai apoi la liberali.
Realizatorul emisiunii „Se intamplă acum” de la B1 TV, Tudor Barbu, a dezvăluit telespectatorilor săi, câți bani încasează, în contextul unei discuții despre noile măsuri fiscale.„Am 7.500 sau 7.800 de euro, nici nu mai știu sigur”, a declarat Tudor Barbu citat de aktual24.ro.
Ce declară Popescu în legătură cu diploma?
„La data de 25 martie 1999, acum 20 de ani, am solicitat MEN să analizeze și să-mi comunice „oportunitatea continuării studiilor universitare în cadrul Universității din Oradea, în specializarea Kinetoterapie, în vederea obținerii licenței corespunzătoare”;
În data de 19.07.1999, am obținut aprobarea directorului Direcției Învățământ Superior din Ministerul Educației Naționale, în vederea stabilirii compatibilității programului de studii urmat în Canada și, în funcție de aceasta, eventuala echivalare a acestor cursuri parcurse, cu disciplinele din planul de învățământ al unei secții de Kinetoterapie din mediul universitar românesc;
Pentru finalizarea acestor demersuri, la data de 17.09.1999, m-am adresat Universității din Oradea, solicitând să îmi comunice dacă există compatibilitate între cursurile urmate și promovate de mine în cadrul colegiului din Canada, și cele organizate de către Universitate, și, în măsura în care o astfel de compatibilitate există, solicitarea de echivalare a programelor celor două instituții;
Universitatea din Oradea a analizat și, prin adresa nr. 9572/22.09.1999, a dat curs favorabil solicitării pe care am formulat-o, comunicând către MEN, faptul că disciplinele parcurse de mine în cadrul colegiului din Canada „acoperă paleta disciplinelor din planul de învățământ al secțiilor noastre de Kinetoterapie” și a constatat că „echivalențele sunt, pentru sistemul de credite transferabile (ECTS) … un total de 270 de credite.”;
În cadrul acestei proceduri, astfel cum mi s-a comunicat de către Universitatea din Oradea, creditele transferabile obținute pe baza echivalării cursurilor au acoperit integral parcursul programului de studii menționat.
Urmare a indeplinirii conditiilor și procedurilor specifice, am fost înscris la această instituție de învățământ pentru susținerea licenței în sesiunea iulie 2000, mod în care se și verifica nivelul meu de cunoaștere a disciplinelor din cadrul facultății. În urma promovării examenului de licență și a susținerii lucrării de licență, mi-a fost eliberată diploma de licență.
Acesta este parcursul factual și procedural pe care l-am urmat, cu respectarea tuturor normelor și procedurilor legale în vigoare în urmă cu 19 de ani, astfel cum acestea au fost stabilite ca fiind aplicabile de către MEN și Universitatea din Oradea și, în urma acestui parcurs, am dobândit calitatea de licențiat al Universității din Oradea”, a declarat Eugen Popescu, intrepelat de Romanian Global News.
Avocați consultați de Romanian Global News au declarat că, în conformitate cu principiul legalității oricărui act emis de o autoritate publică, actul care este intrat în circuitul civil, să nu poată fi anulat decât în condiții strict și expres reglementate de Legea contenciosului administrativ. În aceste condiții, Universitatea nu poate revoca propriul act administrativ prin decizie unilaterală, având deschisă doar calea instanței de contencios administrativ. Orice potențială neregularitate poate și trebuie analizată exclusiv de către instanțele de contencios administrativ, nu pronunțată prin acte unilaterale nelegale prin care se invocă, după 19 ani, propria culpă. Emiterea unilaterală a unor astfel de acte, atrage în mod direct și explicit răspunderea juridică a institiției și a persoanelor care au aprobat aceste acte.
Eugen Popescu a susținut examenul de licență și a obținut diploma de studii emisă de către Universitatea din Oradea, în urmă cu 19 ani, astfel încât punerea în discuție a legalității acestui act – de către chiar instituția emitentă, care a avut întreaga autoritate, competență și responsabilitate în a se asigura de respectarea tuturor procedurilor legale existente la acel moment, aplicabile situației respective – constituie un demers cu potențial nelegal și prejudiciator.
Se va lăsa șantajat Senatul Universității din Oradea de către cele două scule din presă ale lui Nicolae Brînzea, doar pentru ca acestuia să-i fie eliberată calea pentru a conduce discreționar o instituție a statului și de a comite, în continuare, ilegalități precum cele prezentate deja de presă?
Eugen Popescu a declarat că va acționa în instanță pe cei care l-au denigrat, probatoriul în acest dosar fiind aproape finalizat de către avocatul care se ocupă de caz.
La mijlocul lunii septembrie, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul Constantin Codreanu, a adresat o interpelare Ministrului pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero. Acesta cerea revocarea din funcție a lui Nicolae Brînzea, director general adjunct al IEH, care este acuzat de cheltuirea banului public în mod discreționar.
Constantin Codreanu subliniază că „scandalul general de încălcarea de către Nicolae Brînzea a legislației în vigoare, fapt constatat definitiv și irevocabil de către instanțele de judecată din România, aduce un grav prejudiciu de imagine Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, decredibilizându-l”.
În finalul interpelării, se cere a se comunica:
1. Dacă s-a decis sau nu revocarea din funcție a lui Nicolae Brînzea
2. Dacă nu s-a decis revocarea, care sunt motivele temeinice legale pentru care nu a făcut-o
3. Dacă MRP a a sesizat sau nu oficial organele competente ale statului în legătură cu faptele lui Brînzea.