Comisia Europeană a aprobat prima tranșă, în valoare de 30 de milioane de euro, din asistența macrofinanciară acordată Republicii Moldova. Este vorba de prima din cele trei plăți planificate în cadrul programului de asistență macrofinanciară către Republica Moldova, în valoare de 100 de milioane de euro, adoptat în septembrie 2017, se arată într-un comunicat de presă.
Acest program este conceput pentru a ajuta Republica Moldova în acoperirea nevoilor sale de finanțare externă în timpul implementării unei agende largi de reforme. Pierre Moscovici, comisar european pentru afaceri economice și financiare, a menționat că această plată este o expresie a sprijinului pentru punerea în aplicare a reformelor-cheie pentru îmbunătățirea standardelor democratice și protejarea statului de drept în Moldova. „Comisia Europeană este pregătită să continue să lucreze strâns cu autoritățile moldovenești pentru a contribui la realizarea unui proiect amplu și a unui set ambițios de reforme economice și structurale necesare pentru asigurarea locurilor de muncă, creștere și investiții în beneficiul oamenilor din Moldova”, a declarat Pierre Moscovici.
Pentru ca banii să ajungă în Republica Moldova trebuie îndeplinite mai multe condiții și precondiții legate de respectarea mecanismelor democratice, statul de drept și drepturile omului, iar măsurile de politică specifice trebuie să fie implementate cu succes. Plățile mai sunt condiționate de progresele în raport cu FMI.
În iunie 2018, în urma evaluării conform căreia condițiile politice nu au fost îndeplinite, lansarea primei tranșe a programului a fost suspendată. Evaluarea s-a bazat, în special, pe decizia Curții Supreme de Justiție privind invalidarea netransparentă a rezultatelor alegerilor locale anticipate din Chișinău.
„În urma schimbării guvernului din iunie 2019, autoritățile moldovenești s-au angajat într-un proces semnificativ și substanțial de reformă structurală pentru consolidarea independenței sistemului judiciar și a luptei împotriva corupției. Comisia și Serviciul European de Acțiune Externă consideră acum că sunt îndeplinite condițiile prealabile politice pentru a continua acordarea primei tranșe a programului MAE”, se preciza în comunicatul Comisiei Europene.
Serviciile Comisiei si Serviciul European de Acțiune Externă vor continua sa monitorizeze îndeaproape si să evalueze indeplinirea angajamentelor de politică specifice si a precondițiilor politice înainte de a doua și a treia tranșă a acestui program AMF.
Decontul de 30 de milioane de euro va fi constituit din 10 milioane de euro în subvenții și 20 de milioane de euro în împrumuturi.