„Singura modalitate posibilă de reintegrare teritorială este recunoașterea statalităţii RMN de către politicienii moldoveni actuali sau viitori”. De această părere este politologul rus, Alexei Martînov.
Într-un interviu acordat portalului „Politnavigator”, Martînov mai adaugă că pe baza a două state moldoveneşti cu vectori diferiți de dezvoltare (rus și român), se pot construi relații de colaborare. Însă, în acest caz, politogul consideră că „moldovenii vor trebui să renunţe la unionism și Transnistria va trebui să facă nişte compromisuri”
„În ultimii 29 de ani au fost mulţi astfel de reintegratori – şi în Moldova, chiar și la Moscova. Mulți au fost uitaţi, mulți și-au frânt aici cariera politică, iar Republica Nistreană Moldovenească există în continuare. Se înregistrează anumite progrese ale Chișinău, inclusiv sub presiunea Moscovei. Dar mă îndoiesc că cineva va reuși să schimbe status quo-ul transnistrean”, crede Martânov.
În același timp, politologul susține că orice dialog despre eliminarea oligarhiei în Transnistria reprezintă doar discuţii despre distrugerea statului transnistrean.
Potrivit agenţiei INFOTAG, comentând discuţiile despre eliminarea oligarhiei în Transnistria după scenariul moldovenesc, el a spus că nu se poate vorbi despre eliminarea oligarhiei în R. Moldova „doar în baza faptului că a plecat oligarhul Plahotniuc”.
„Acum se duce o luptă pentru moștenirea lui – active, resurse media, segmentele regimului său. Dodon ar dori să devină „noul Plahotniuc”, în sensul de oligarh-stăpân al țării. Colegii săi din noua coaliție cu ACUM se comportă la fel”, a spus expertul.
În ceea ce privește eliminarea oligarhiei din Transnistria, politologul a spus că „atacurile asupra holdingului „Sheriff”, care este cea mai mare corporație oligarhică din Transnistria, sunt atacuri directe asupra așa-zisei statalităţi a rmn, deoarece „Sheriff” este baza acestei statalităţi”.
„Ei nu sunt îngeri, dar aceasta este structura fundamentală”, a subliniat Martînov, care înțelege „de ce asemenea discuţii în R. Moldova le poartă „dodonii vicleni”, dar nu este clar de ce despre acest lucru scrie mass-media rusă, care ar trebui să promoveze politica rusă de protejare a rușilor, oriunde s-ar afla ei, iar în Transnistria locuiesc 200 de mii de cetățeni ai Federației Ruse”.