În clasamentul Doing Business 2020, care evaluează facilitările pentru a dezvolta afaceri, R. Moldova ocupă locul 48 în rândul a 190 de ţări, coborând cu o poziţie faţă de ratingul precedent, iar România se situează pe locul 55, coborând trei poziții.
Potrivit agenţiei INFOTAG, în studiu, care este realizat anual de Banca Mondială şi Corporaţia Financiară Internaţională (IFC), R. Moldova are un indice de 74,4 şi s-a plasat între Armenia şi Belarus.
Ucraina şi România, au ocupat locul 64 şi, respectiv, 55. În acelaşi timp, Ucraina a urcat în clasament şapte poziţii, iar România a coborât cu trei. Rusia a urcat în clasament trei poziţii şi se află pe locul 28.
Lideri mondiali în uşurinţa de a face afaceri au devenit Noua Zeelandă, Singapore, Hong Kong, Danemarca, Coreea, SUA, Georgia, Marea Britanie, Norvegia şi Suedia.
Cea mai complicată situaţie este în Libia, Yemen, Venezuela, Eritreea şi Somalia.
Republica Moldova a obţinut succese în deosebi la categoria obţinerii autorizaţiilor de construcţie, unde a urcat de pe locul 172 pe 156. Potrivit experţilor BM, R. Moldova a simplificat lucrul cu autorizaţiile de construcţie, asigurând controlul calităţii din partea autorităţilor de supraveghere şi reducând timpul de deservire.
În domeniul executării contractelor, R. Moldova a trecut de la poziţia 69 la 62, la plata impozitelor – de la 35 la 33, la recunoaşterea insolvenţei – de la 68 la 67 şi la înregistrarea întreprinderilor – de la 14 la 13.
În domeniul înregistrării bunurilor, se menţine pe locul 22.
Cele mai multe puncte au fost pierdute la situaţia privind protecţia acţionarilor minoritari, unde a ocupat locul 45, coborând 12 poziţii. În ceea ce priveşte accesul creditelor, ocupă locul 48 (-4), în conectarea la sistemele de alimentare cu energie electrică – locul 84 (-3), în comerţul internaţional – locul 38 (-3).
„România a făcut mai uşoară începere unei afaceri prin simplificarea procedurii de înregistrare în scopuri de TVA. De asemenea, România a făcut mai puţin costisitoare plata taxelor prin eliminarea a cinci taxe şi contribuţii plătite de angajator. În acelaşi timp, România a introdus o nouă contribuţie de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale plătită de angajator”, arată Banca Mondială.
De asemenea, România se situează cel mai bine, locul 1, la indicatorul care măsoară uşurinţa cu care se fac tranzacţiile peste hotare, cu un scor de 100 de puncte pe o scară de la 0 la 100. Un alt indicator la care România se situează pe un loc bun, 19, este aplicarea contractelor, precum şi indicatorul care măsoară uşurinţa de a obţine un credit, locul 25.
Clasamentul Doing Business 2020 cuprinde modificările de reglementare pentru perioada mai 2018 – mai 2019.