Noua rundă de negocieri trilaterale între Rusia, UE şi Ucraina cu privire la tranzitul gazelor naturale pe teritoriul Ucrainei începând cu ianuarie 2020 s-a încheiat fără rezultate, dar va continua în noiembrie. Potrivit Ministerului Energeticii al Rusiei, părţile au coordonat acţiunile de implementare a foii de parcurs pentru certificarea sistemului ucrainean de transport al gazelor. Autorităţile Republicii Moldova spun că au primit asigurări din partea Federaţiei Ruse că statul va avea gaze naturale în perioada rece a anului, relatează Mesager.
Ministrul rus al Energeticii, Aleksandr Novak, a menţionat că Rusia este gata să lucreze în conformitate cu legislaţia europeană şi, dacă va fi necesar, în baza acordului existent cu ajustări. Potrivit lui Novak, participanţii la procesul de negocieri sunt constructivi, iar tratativele de elaborare a unor reguli acceptabile de interacţiune între operatorii sistemelor de transport al gazelor din Rusia şi Ucraina vor continua în timpul apropiat. Totodată va fi studiată metodologia de determinare a tarifelor pentru pomparea gazului pe teritoriul Ucrainei, a specificat oficialul rus.
„Participanţii la procesul de negocieri sunt constructivi. În viitorul apropiat, vom continua contactele cu privire la elaborarea unor reguli acceptabile de interacţiune între operatorii sistemelor de transport al gazelor din Rusia şi Ucraina, vom studia metodologia de determinare a tarifelor pentru pomparea gazului pe teritoriul Ucrainei şi o vom analiza la capitolul competitivităţii”, a menționat Aleksandr Novak, Ministrul Energeticii al Federaţiei Rusie.
Vicepreşedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, a recunoscut că nu este mulţumit de rezultatele întrevederii. Acesta a sperat că părţile vor avea suficientă voinţă politică pentru a ajunge la un compromis. Sefcovic spune că se presupunea ca viitorul contract să se bazeze pe legislaţia UE, iar participanţii la discuţii urmau să stabilească volumul şi durata acordului.
„M-am pregătit pentru negocieri şi am sperat că părţile vor avea voinţă politică şi vom ajunge la un progres. Se presupunea că viitorul contract de tranzit se va baza pe legislaţia UE. Se presupunea că va fi stabilit volumul şi durata contractului viitor. De asemenea, era planificat să discutăm litigiile dintre „Gazprom” şi „Naftogaz”. Toate punctele au fost acceptate de partenerii ucraineni, care sunt gata să participe la consultări în baza propunerilor noastre. Din păcate, la momentul de faţă, delegaţia rusă nu este pregătită pentru aceasta”, a declarat Maros Sefcovic, vicepreşedintele Comisiei Europene.
La discuţii au participat şi 3 reprezentanţi de la Moldova Gaz. Ministerul Economiei şi Infrastructurii a primit asigurări din partea Federaţiei Ruse că R. Moldova va fi asigurată cu gaze naturale în perioada rece a anului.
„Am discutat acest subiect şi cu domnul Novak vinerea trecută, la Moscova, care încă odată a confirmat că indiferent de circumstanţele legate de tratativele de care ei le duc cu partea ucraineană, Republica Moldova va fi asigurată cu gaze pe perioada de iarnă. Cu toate acestea noi la Guvern ne uităm şi la plan B şi C, în caz că apar careva probleme în tranzitarea gazului, ce putem noi să facem ca cetăţenii Republicii Moldova să fie aprovizionaţi cu gaze”, a declarat Vadim Brînzan, ministrul Economiei şi Infrastructurii R. Moldova.
Următoarele consultări în formatul trilateral Rusia – UE – Ucraina vor avea loc la sfârşitul lunii noiembrie.