Parlamentul de la Chișinău solicită sprijinul, inclusiv financiar, al NATO pentru evacuarea pesticidelor periculoase din R. Moldova, stocate în 23 de depozite de pe tot teritoriul republicii încă din perioada sovietică, scrie Ziarul Național.
Solicitarea i-a fost transmisă Kristinei Baleisyte, șefa Oficiului de legătură NATO în R. Moldova, de către șeful Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan.
„Această problemă există pe tot teritoriul R. Moldova. Mai mult de 1 600 de terenuri sunt contaminate cu pesticide din categoria poluanților organici persistenți și produse industriale. Suprafața terenurilor contaminate constituie circa 3,336 milioane de metri pătrați. Aceste substanțe se extind și în apele subterane”, a declarat astăzi Moțpan, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Parlament.
Potrivit deputatului, în R. Moldova există în prezent 201 tone de pesticide perimate în formă solidă și alte 88,5 tone în formă lichidă care necesită evacuare imediată.
O asemenea situație se atestă și în localitatea Hârbovăț, raionul Anenii Noi, unde există „o cantitate impunătoare de substanțe toxice, pesticide și recipiente cu chimicale periculoase”, iar localnicii se tem pentru sănătatea lor.
Depozitul de pesticide din această localitate nici nu ar fi păzit, afirmă Chiril Moțpan.
Pe moment, 19 din cele 23 de depozite cu substanțe periculoase sunt păzite de angajații de la Ministerul de Interne, dar majoritatea s-ar afla într-o stare dezastruoasă.
Menționăm că, începând cu anul 2003, statele NATO au alocat 2,2 milioane de euro și au ajutat la evacuarea a 1 269 de tone de substanțe chimice din R. Moldova, care au fost transportate pentru distrugere în Polonia, în cadrul proiectului „Parteneriat pentru Pace”. Alte 1 976 de tone au fost evacuate și distruse în Franța, în cadrul altor proiecte finanţate de partenerii externi.
În total, din perioada sovietică, pe teritoriul Republicii Moldova au rămas 7 245 de tone de pesticide.